2015

28. Јефимијини дани, 19. јун 2015. год.

ТРСТЕНИК, порта Свете Тројице – IV вече

Царица Милица – од рода светла и славна

Порта храма „Свете Тројице“, свечана академија поводом 610 година од смрти кнегиње Милице-монахиње Јевгеније. О животном путу и добу кнегиње Милице говорио је др Миодраг Радовић.

...На почетку кнегиња Милица је практично сама управљала земљом уз помоћ својих људи, после 1393. године порасла је Стефанова улога у управљању земљом, он се ставио на чело војске која је ратовала за Бајазита и почео да доноси самосталне одлуке. Међутим, после гушења завере 1398. године Милица је морала поново да се јаче ангажује у вођењу политике земље и отклони турску опасност од Лазаревог наслеђа. То јој је подигло углед у земљи толико да је у повељама, иако монахиња, на кратко поново себе називала кнегињом и монахињом. Овакви односи су одржани до 1402. године, после те године деспот Стефан Лазаревић постаје кључна фигура дома Лазаревића. Упркос томе, Милица је до смрти (1405) задржала статус савладара. Можемо закључити да је кнегиња Милица све своје снаге и политичку мудрост посветила очувању и одбрани Лазаревог наслеђа и права њене деце над тим наслеђем, које су угрожавали рођаци, Турци и Угри...


Царица Милица – од рода светла и славна

Драмска уметница, наша суграђанка Весна Павловић, задивила је све у улози царице Милице. Препоручујемо Вам да погледате и ослушнете избор из казивања о царици Милици.

28-i JEFIMIJINI DANI - I vee~e 28-i JEFIMIJINI DANI - II vee~e
28-i JEFIMIJINI DANI - III vee~e 28-i JEFIMIJINI DANI - V vee~e
Свом отачеству, Трстеничани јун, 2015. год. Обрада и припрема – www.trstenicani.com