2019
32.

ТРСТЕНИК – Ликовни салон Народног универзитета

ПРВИ ДАН, 11. јун 2019. год.

 

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

 

Певачко друштво „Бошко Југовић“ – Оче наш

Кроз прво вече 32. Јефимијиних дана водиле су нас глумице Трстеничког позоришта, Мина Здравковић и

Тијана Пантић.

 

Простор Ликовног салона је био мали за све присутне посетиоце, госте, књижевнике и уметнике. Манастирска звона Љубостиње, најавила су свечани почетак културно-духовне манифестације, а хор „Бошко Југовић“ при храму Свете Тројице у Трстенику, мелодијом „Оче наш“ нас је увео у Јефимијине дане.  Ова културно духовна манифестација је покренута још давне 1971. године, да би следеће године, због тадашњих политичких прилика, променила име у „Дани песникиња и везиља“, а онда је била чак и забрањена. Обновљена је 1991. године и од тада се одржава под покровитељством општине Трстеник и Министарства културе Репубике Србије. На жалост ове године, министар за културу и информисање Србије није присуствовао овој најзначајнијој књижевној, духовној и песничкој манифестацији у Србији?!

 

Уместо министра за културу и информисање Србије, 32. Јефимијине дане је свечано отворио већник Скупштине општине Трстеник задужен за културу, господин Милован Васић.

 

Професор за соло певање на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевц, Оливер Њего, првак опере Народног позоришта у Београду, је својим изврсним аријама и одабраним мелодијама за ову прилику, уз дирљиву беседу и здравицу намењену Трстеничанима, разгалио срца и пустио по коју сузу бројних посетилаца. Треба напоменути и то, да је професор Оливер Њего три пута бициклом путовао на манастир Хиландар на Светој гори.

 

 

 

Оливер Њего, оперски певач и солиста на хармоници Зоран Тутуновић: Марш на Дрину

 

 

 

 

 

 

ОД РОДА СВЕТЛА И СЛАВНА

– Ове године беседу је држао Будимир Дубак.

 

 

 

 

Венац песникиња су казивале и „плеле“: Љиљана Браловић, Весна Радовић и Виолета Алексић.

 

 

 

 

 

 

 

Хор „Бошко Југовић“ при храму Свете Тројице, је отпевао и „Химну Јефимији“ за коју је текст написала Оља  Цветић, музику Миливоје Илић, а аранжман Душан Дубичанин.

 

 

 

 

Оливер Њего „Сагапо“ – Волим те (Кунем се), Најпознатија песма о љубави између Гркиње и српског војника рођене на Крфу 1916. године. Оливер Њего беседом и песмом, маестрално;

 

 

 

 

Оливер Њего „Ово је Србија“: Ово је Србија, а тамо је Русија, Оливер Њего за Трстеничане.

 

 

 

 

 

Уводна реч и отварање изложбе руске сликарке Екатерине Берјоскине-Милићевић.

 

 

 

 

Живи били на многаја љета!

 

32. Jefimijini dani - DRUGI DAN
Свом отачеству, Трстеничани јун, 2019. год. Обрада и припрема – www.trstenicani.com