RADIO TRSTENIK – do današnjih dana

 

Radio talasi sa trsteničke „kule“ širili su se i dalje, skromno i ne mnogo daleko. Četiri godine kasnije, dogovorom vlasnika „Radija 48“ Radojice Đurđevića, opštinskog rukovodstva i direktora Televizije Trstenik Radovana Radovića, privatni radio je pripojen opštinskoj TV stanici i stvorena je jedinstvena medijska kuća „Radio televizija Trstenik“. U etru se, tog 6. maja 1996. godine, ponovo čula najava: „Dobar dan, slušate Radio Trstenik na ultrakratkom talasu 99,1 MHz“.

Redakciju su u početku činili stalno zaposleni tonski realizator Dejan Savić, voditelj Gordana Jevđić i honorarni saradnici, voditelji: Goran Dumanović i Dragan Bokan, tonski realizator Slaviša Lazović, a kasnije su na radio došli Igor Stefanović i Maja Veljković. Većina ovih voditelja i tonaca i danas glasovno i muzički boji frekvenciju Radio Trstenika.

Prve prostorije bile su skromne, na poslednjem spratu Radničkog univerziteta, sa nešto nasleđenih gramofonskih ploča od prvog Radio Trstenika. Program se tada emitovao sa ploča, kaseta, magnetofona i u manjem broju sa kompakt diskova (CD) a zahvaljujući pomoći građana opštine Trstenik koji su se odazvali u velikom broju i sakupili novac, kupljen je prvi mini disk, u to vreme prilično skupo „čudo“ tehnike, koji je umnogome olakšao rad zaposlenima.

Program je počinjao u 6 sati ujutru i trajao do ponoći. Krajem devedesetih, radio se ponovo preseljava u nove prostorije u okviru Radio televizije Trstenik, gde je i danas smešten. U skladu sa zakonskim propisima, menjala se i frekvenciju na kojoj je emitovan program, dugo su slušaoci „skalu“ postavljali na 99,1 i 97,7 MHz. Danas se program emituje na frekvenciji 94,2 MHz a Internet, kao novi medij, doneo je promene i u medijskoj distribuciji pa se danas o Radio Trsteniku može saznati više na (RTV Trstenik i najposećenijem portalu o gradu Trsteniku i njegovim žiteljima, www.trstenicani.rs.

Zbog toga se i programska šema nije bitno menjala, jer ono što je dobro treba zadržati i samo povremeno osavremeniti. Vesti se emituju na sat vremena, informativna emisija „Trstenik danas“ u 11 i 17 sati, a emisije „Fonograf“, „Starudija“, „Hot džuboks“, „Ritam nedeljnog popodneva“, „Putokaz“ zauzele su svoje mesto kod brojnih slušalaca.

Dugo godina Radio Trstenik bio je najslušanija radio stanica u regionu i medij koji slušaoce tačno i na vreme informiše, ali zaposleni voditelji i tonci svojim najvećim uspehom smatraju to što su profesionalnošću uticali i još uvek utiču na formiranje kvalitetnog muzičkog ukusa generacija, kako mladih, tako i starijih slušalaca.

 

Radio TRSTENIK, nekada i sada

...svom otačestvu, Trsteničani, februar 2015.

www.trstenicani.rs