Добро дошли у трстенички спортски времеплов...

 

Боривоје Бора Настић, бивши шампион у боди билдингу

ts_bnastic_s1ts_bnastic_s2Боривоје Бора Настић је рођен јануара 1945. године у великој Дренови код Трстеника. У родном месту је завршио основну школу, а по завршетку исте уписао се у Војно-индустријску школу у Трстенику. То је била последња генерација Војно-индустријске школе, која је прерасла Техничку школу, касније Образовни центар. Бора је почео рано да се бави спортом. Још као момчић, је прво тренирао код Раше и Кирета фудбал у генерацији са млађим Жерађанином, Драговићем, Савићем, са браћом Наумовић итд. По завршетку средње школе, почиње да ради у крушевачком „14. Октобру“ и некако у то време га је заинтересовао и бокс, али све више га је привлачила гимнастика.
Волео је вежбе на разбоју, на вратилу и круговима; у то време популаран је био „корзо“ на улицама Крушевца и упознао је младића који је дизао тегове и имао лепо изграђено тело и мишиће. Тако је све почело, било је то давне 1963. године. Тада се учланио у спортско друштво „Партизан“, где је кренуо да вежба са теговима, ради на справама и где је интензивирао рад у гимнастици.
Тако је доспео и 1968. године на прво такмичење у боди билдингу (то су били почеци овог спорта у тадашњој Југославији и Србији), које је било приређено у Београду. Тада је победио Петар Младеновић. Бора је наставио са интензивним радом, набавио је и сам прве справе за вежбање, појачао исхрану, али користио је искључиво природну храну (месо, воће пре свега, поврће, млеко). Резултти су ускоро постали видљиви, већ 1970. Бора је ушао у полуфинална такмичења, 1971/72. је био стално у завршним такмичењима, а 1973. године је ушао у 15 најбољих у бившој Југославији. Тада је освојио ПЕТО место у конкуренцији преко 50 такмичара. Постао је репрезентативац Србије.
Већ од 1974. године, Бора је са репрезентативцима тренирао у Кладову, био је увек у завршници такмичења за избор мистер универзума Југославије, да би 1976. на пред такмичењу у Нишу изборио место за финално-савезно такмичење у Београду. Тада је већ био шампион Србије у боди билдингу. У финалном надметању у Београду, Бора Настић је постао вицешампион бивше Југославије.
ts_bnastic_4sТада га је запазио и спортски сниматељ РТВ Београд Благоје Топличић (наше горе лист), обратио пажњу на њега и посветио му много кадрова. Тако је и направљена репортажа о Бори Настићу, у то време, веома популарној спортској емисији „Индирект“, коју је водио репортер ТВ Београд, Марко Марковић.
Тих година Бора је већ радио у монтажи пнеуматике у „Првој петолетки“. Због обавеза на тренинзима и многобројним гостовањима, морао је често да одсуствује са посла, али је увек имао разумевања код свог управника Славка Јеремића, који му је стално излазио у сусрет.

ts_bnastic_5sБора Настић се активно бавио боди билдингом све до 1984. године, када је престао са такмичењима, али је био стално у организационим телима боди билдинг Федерације, а нешто касније постао је и један од најцењених судија у бившој Југославији. Као организатор је приредио и такмичење за првака Србије у Трстенику и првенство Југославије у Крушевцу. У то време је отпочела са радом и прва ШКОЛА БОДИ БИЛДИНГА у Трстенику, коју је он покренуо, где је био учитељ и тренер. Многи наши суграђани сигурно се сећају где су први пут радили на правим справама, где су дизали прве тегове са круговима итд. Сви су почињали у школи и у првој теретани у Трстенику, код Боре Настића.
Међутим у бурним превирањима 1990-их, ишао је у два наврата код брата у САД, тражећи посао, да би 1993/94. отишао за стално. У почетку је било доста тешко, радио је напорнее послове монтера на бродским турбинама у војним бродоградилиштима Америке, где је провео 6 година. У том периоду је добио и држављанство САД. Радећи на војним бродовима, много му је помогло снажно извајано тело и мишићи, тако да када је год био проблем у монтирању, Бора је као врстан мајстор-монтажер и као снажан човек све проблеме лако решавао. На војним бродивима, који су били високи као десетоспратнице, лако је мењао, монтирао и вршио дефектажу великих бродских турбина, елиса, вратила... Зато је био јако популаран и омиљен међу свим радницима на доковима војних бродоградилишта.
ts_bnastic_9sts_bnastic_10sТај напоран рад Бора је заменио возећи велике „друмске крстарице“ камионе са приколицом, крстарећи баш, уздуж и попреко по целој Америци. Возио је преко 10 година пошту за познату фирму „FeDex“, a до пензионисања је шест година возио свој приватни камион-крстарицу марке „PETERBILT“. Њиме је прокрстарио свим великим аутопутевима, кроз све државе САД, видео и посетио многе лепе пределе од планина и прастарих шума, преко пустиња до неприступачних кањона и врлети Колорада. Често је знао те исте природне лепоте Америке да упоређује са лепотама његове Шумадије и Србије. Никада није заборавио свој родни крај. Боривоје Настић са супругом Миром има сина Горана и ћерку Ану. Ћерка је магистар политичких наука, иначе ради на колеџу као професор. Живе надомак Сан Дијега, где су им биле прве комшије некадашњи српски војвода Ђујић и познати глумац „Херкулес“ - Стив Ривс.
ts_bnastic_6sБорин син Горан Настић, је завршио ДИФ, али је био одличан фудбалер. Прве фудбалске кораке је научио и направио на игралишту крај Западне Мораве у ФК Трстеник, где је започео своју фудбалску каријеру. Играо је једно време за чачански ,„Борац“, а први професионални уговор је потписао за екипу „Рад“-а из Београда. Убрзо одлази на одслужење војног рока, а у то време долази до ратних сукоба у бившој Југославији. По повратку из Загреба, био је једно време у „Звездари“ и „ОФК Београду“, кратко до одласка у САД. У Сан Дијегу на Калифорнији отвара свој приватни фудбалски клуб и школу, где тренирају и девојке. Као дипломирани тренер и бивши фудбалер, Горан веома успешно води тренинге у свом клубу, тако да су две девојке које он тренира, репрезентативке САД у женском фудбалу.
Када је год у могућности цела породица Настић, по доласку у Србију, донира спортску опрему многим спортским екипама. Тако су у последње две посете свом крају (и не само свом крају), даривали клубовима више спортских реквизита: рукометних и одбојкашких лопти, фудбала, копачки, патика, дресова, тренерки... Иначе Горан има сина Растка, који већ иде очевим стопама, а ћерка Ема је повукла мало на деда Бору, највише је интересује гимнастика.
Иако је већ зашао у своју 71. годину, Боривоје Бора Настић је и данас веома активан. Нема јутра да не уђе у своју теретану, мало се разгиба, размрда, одради неку вежбу на својим справама, а наричито воли најмоернију врсту тегова (коју му је недавно поклонила ћерка), са којима радећи, не заборавља своје почетке и прве успехе на такмичењима. Посетили смо нашу заборављену трстеничку спортску легенду, недавно док је боравио на трстеничкој калдрми са које је и потекао. Уверили смо се у ову причу, а путем фотографија и видео материјала, представљамо нашег Трстеничанина вицешампиона екс Југославије и првака Србије у боди билдингу, његову спортску породицу и њихов рад.

ts_bnastic_3sts_bnastic_7s„Атлетска гимнастика неби била толико занимљива само пo својој спектакуларности, да људи који се баве њоме нису ведрог духа, омиљени у својој средини, увек спремни на сваку племенитост, доброту и шалу. Овог пута то је Боривоје Настић, вк бравар-алатничар у Фабрици пнеуматике. Настић је рођен 1945. године у Великој Дренови. Ту је завршио основну шнолу a 1964. завршава индустријску школу у Крушевцу и ступа у „14. онтобар" – Крушевац. Од тада почиње да се бави гимнастиком, и да вежба дизање тегова. Затим ступа на студије – ДИФ, али због недостатка средстава прекинуо је студије и дошао 1970. године у Трстеник где се запослио у „Прву петолетку“ као алатничар. Његово слободно време испуњено је дизањем тегова, знојем, напорима, и жељом да постигне што већи успех. Бити добар радник и добар спортиста није лако, поготову што Настић свакодневно путује у Врњачку Бању својој породици. Вежбати до миле воље, стицати неопходну кондицију, купати се у зноју лица свог очекивати неке успехе који неумитно дођу и оду, јер је спортска слава пролазна и варљива. Циљ је бавити се, а не само успети у оном апсолутном смислу, што тражи професионални спорт. Боривоје Настић је једини овакав спортиста у нашем крају. А да би их било више потребна им је сала са скромном опремом (јер има и непознатих) потребна је и нека друштвена брига о њима.
Прошле године Бора Настић је учествовао на избору „Мистера Херкулеса“, а на највећој билдерсној манифестацији у Бачкој Паланци, Настић је у веома јакој конкуренцији освојио 4 место. Затим је доспео и до полуфинала у Кладову где је од 50 кандидата направљен ужи избор од 15 такмичара, у коме се нашао и Бора Настић. Ове године такође у Кладову ушао је у репрезентацију Југо славије. Бора дневно подигне 40 тона приликом вежбања. По сугестији стручњака за атлетику из Београда, припрема се за Олимпијаду атлетске гимнастике, која ће се одржати у Монтреалу 1976. године.“

Т. Милосављевић, локалне новине „Трибина“, јануар 1975. год.

ts_bnastic_sа_сином_сПРВА ПРИВАТНА ШКОЛА ЗА БОДИ БИЛДИНГ у Трстенику
„Оснивач ове школе је вицешампион Југославије у боди билдингу Боривоје Настић, радник „Прве петолетке“. Развој спорта у трстеничкој општини има традицију дугу преко 70 година. Али, боди билдинг је млад спорт који је тек почео да живи у нашој општини од пре пет-шест година. Неколико ентузијаста, а међу њима и Боривоје Настић радник у Фабрици пнеуматике, пронели су име „Прве петолетке“ у овом спорту широм Југославије.
Наиме, Боривоје Настић овим спортом се бави 25 година и сада има статус врхунског спортисте Југославије. Желео је да најпре младима помогне да своје здравље сачувају на природан начин. Да млади задрже леп изглед, а женски пол добру и витку линију. За овај спорт заинтересовани су млади од 14 до 60 година. Поред младих спортиста, овај наш врхунски атлета има за циљ да створи билдере за такмичарска надметања. Пре неколико дана као члан председништва Савеза Србије у боди билдингу, Боривоје Настић је добио визу за отварање и првог клуба у Трстенику. Као савезни судија у овом спорту на последњем председништву, добио је одобрење за отварање школе у боди билдингу у Улици др Милуновића, у непосредној близини кафане „Гружа“...“


Т. Милосављевић, локалне новине „Петолетка“, 1985. год.


– Никада млађе и старије генерације Трстеничана, неће заборавити свог учитеља у боди билдингу Бору Настића, код кога су давних 1980-их сви почињали и вежбали на првим справама за боди билдинг у Трстенику...

ts_bnastic_1sДок смо разговарали са Бором, морали смо, на инсистирање, да погледамо са његовог прозора у поткровљу, како се види некадашње „Чајкино двориште“ и како изгледа са те висине звонара и црква „Свете Тројице“. И нисмо погрешили, толико година у Трстенику, из овог угла никада нисмо видели овако лепо знамење града. Увече обасјана рефлекторима, порта делује величанствено, прича нам Бора. И док прича, често гледа у фотографију преко пута, на којој се види унук Растко заједно са нашим великаном тениса, Новаком Ђоковићем. Из речи у реч, са Бором бисмо могли да причамо и подсећамо се о догађањима сатима, али највише је волео, а и сада прича о томе, да шета и тренира обалом Мораве, кејом све до „Висећег моста“, па бедемом... ту никада ниси могао да се умориш. Да ли то Морава инспирише, даје некакву снагу, нико не зна, али најлепши тренинзи су били на градским обалама наше Мораве...

– Са Бором смо отишли до његове теретане, у којој смо затекли велики број машина за развијање мишића сваког дела човековог тела. Ту су биле најновије справе, али и оне старе из 1960-их, које су Бори некако и најдраже. Док разговарамо са њим и бележимо сваки детаљ камером, он просто не зна коју ће пре справу да представи, како она ради и како баш та развија овај или онај мишић на прави начин...

ts_bnastic_2sНаш Трстеничанин, оснивач боди билдинга у нашем граду, у својој 71. години, док смо снимали и разговарали са њим, сваку справу у теретани и њене варијације је представио тако што је без икаквих проблема, подигао тегове неколико пута, радио на справама (под оптерећењем) загревање: „трбушњака, трицепса, бицепса, леђа, врата, бутина, руку...“ Без пауза, прекида или одмора. Показао нам је и своје многобројне медаље, које је освајао на такмичењима у бившој Југи, и то као вицешампион бивше Југославије, првак Босне и Херцеговине, првак Славоније, првак Србије, победник на многобројним презентацијама и промоцијама у Београду итд. На посебном месту у теретани је и његов портрет, урађен руком и кичицом вештог сликара, који је овековечио најлепше тренутке његовог бављења боди билдингом. Зато и сада Бора изгледа као младић и не мења се. Ево погледајте видео репортажу и уверите се...

– Горан Настић, је наставио и у Америци да учи младе фудбалској игри. Као професионални фудбалски тренер, Горан бивши фудбалер Трстеника, Борца из Чачка, Рада, ОФК Београда и Звездаре, преносио је своја искуства на младе, тако су САД добиле две репрезентативке, које су стасале под његовим надзором и учењем.

ts_bnastic_3sБорин син Горан Настић, је са својим сином Растком и ћерком Емом јула месеца 2014. посетио Србију и у више градова и места уручио спортску опрему и спортске реквизите. Тада се сусрео са многим пријатељима из клуба, комшијама и познаницима, а опрему је у име ФК Трстеник, примио тадашњи технички директор клуба, такође легенда фудбала са трстеничког игралишта, Славољуб Крњинац. Ево интревјуа и приче о донацији дресова свом некадашњем фудбалском клубу у Трстенику, где је камера забележила и сусрет са играчима из подмлатка ФК Трстеник. Интервју водила екипа РТВ Трстеник, видео материјал, и-нет презентација www.trstenicani.com

 

 

Напомена: фото и видео материјал је снимљен 13. јула 2014. године и 14. октобра 2015. године; Видео материјал са ове странице можете видети на већем формату на таблетима и мобилним телефонима – ГАЛЕРИЈА-5 са трстеничке калдрме.

..свом отачеству, грађани трстенички; обрађено, децембар 2015. год.