Прочитајте...

Ако сте се определили за спорт у Трстенику, онда ће те морати мало и да прочитате неколико редака, да бисте уједно и разумели зашто се све у граду на Западној Морави, када је спорт у питању, врти баш око фудбала ?

Трстеник, иако мала варош, почетком XX века, непосредно после Првог светског рата, је био веома привлачно место. Није претрпео већа разарања у самом рату, сачувао трговину и пољопривреду, а нарочито винарије и прераду ракије. На далеко су била чувена вина из трстеничког краја, а занатство се нагло развило (опанчари, сарачи, абаџије, кафеџије, плетарски занати... Сам положај града на југу Шумадије, кроз који пролази и један од главних путних праваца у Србији, Сталаћ-Пожега и Крушевац-Краљево-Крагујевац, са железничком пругом која није разорена, омогућио му је да се одмах опорави од ратних страхота и поново убрзано развије и прошири.


Изглед праве кожне фудбалске лопте почетком XX века.Зато није ни чудно што је Трстеник један од ретких градова у Србији тог времена одмах имао већ 1920. године и прву праву кожну фудбалску лопту, тзв. „кришкару-кедерку“, не као она горе на слици већ, као ова овде десно. Овом лоптом, која је била тада веома ретка у Србији, (доношене су из Чешке, Француске, из Беча) је све започело у нашем Трстенику. Лопту је донео највероватније тадашњи градоначелник општине Милан Малићанин свом брату Милошу, који је у то време био студент Правног факултета у Београду и био фудбалски заљубљеник.

Избор

На овом месту ћемо Вам представити спортисте и спортске раднике, не само у фудбалу, већ и у другим гранама спорта, а верујте Трстеник има дугу спортску традицију у многим спортовима. Имаћете могућности да бирате од фудбала, преко рукомета и кошарке, до бокса, а у новије време су се развили и други спортови (стони-тенис, карате, женски бокс, куглање). Настојаћемо да се једном правом трстеничком спортском калдрмом, добро прошетате (или модерније изсурфујете) са спортистима и тренерима нашег града.

 

Припрема података

Представљање легенди трстеничког спорта је веома захтеван посао. Морају се обезбедити веродостојни материјали (фотографије, документа, лични подаци, интервјуи, видео снимци, текстови итд... Сваки податак који Вам будемо презентовали биће аутентичан и тачан.

.

Настојимо да посетимо све, још увек са нама, бивше тренере, играче и спортске заљубљенике Трстеника, да бисмо добили што више информација и података који се морају прилагодити интернет презентацији. Свака фотографија, аудио или видео снимак ће се припремити и представити. За све то је потребно време и стрпљење.

Уједно подсећамо Вас да истражујући спортска збивања пре 50 или 100 година, том приликом откривамо и многе историјске непознанице и нетачне податке, које нисмо ни слутили да ћемо наћи.

 

Због свега изложеног, немамо никакво правило о предностима и редоследу приказа личности и спортова; једино правило су хронолошко време и комплетирање материјала и података.

Молимо Вас

Да пратите ову презентацију и да нам пишете о Вашим предлозима, сугестијама и новим подацима; јавите о евентуалним грешкама; такође, ако препознате ваше рођаке, или деке и тате на фотографијама, које ће сваким даном допуњавати сајт trstenicani.com.

Шаљите нам Ваше фотографије из трстеничког спорта, или фотографије Ваших рођака, бивших спортиста Трстеника и околине.

 

Пречице


ТС – Спортске легенде

Миша Малићанин

Браћа Милан и Милош-Миша Малићанин су зачетници и покретачи фудбалске игре у Трстенику још почетком 1920. године.


ts_dugopsir


Љубомир-Љубиша Вукадиновић

Великан и доајен српског и трстеничког спортског новинарства. Цео радни век провео у новинској кући „Политике“.


ts_dugopsir


Добривоје Жерађанин

Проглашен за –Доживотног почасног председника ФК Трстеник. Преко 20 година један од најуспешнијих спортских радника у Трстенику.


ts_dugopsir


Раша Радосављевић

Браћа Драгомир-Драђа и Радомир-Раша Радосављевић. Два фудбалска бисера са обала Мораве. Драђа ушао у легенду јер никада није промашио једанаестерац !


ts_dugopsir


Миломир Цветковић

Познатији као ЦВЕТКО, најбољи голман трстеничког фудбала. Никада није дозволио да му се постави „живи зид“ код извођења слободних удараца.


ts_dugopsir


Александар Јончић

Трстеничанин који је почео крај Мораве, па преко Радничког Кг и Радничког Ни, до легенде ФК Партизан, са којим осваја три пута првенство државе, играо у Холандији.


ts_dugopsir


Стеван Кирета

Дошао 1954. год. у Трстеник као капетан ЈНА. Играо у подмладку БСК-а и био најбољи играч Јабучке-Југославије код Панчева. Легендарни тренер ФК Трстеник.Миомир Вукадиновић

Некадашњи боксер Трстеника, дугогодишњи тренер младих боксера града, Миомир-МИЈА Мољац после 60 година рада у боксу, прича...


ts_dugopsir


Војкан Митровић

Легендарни тренер новијег датума. Иза свог скоро 40-о годишњег рада са екипама у рукомету и кошарци остварио је врхунске резултате у највишем рангу такмичења.


 

vrh-strane