– ТРОФЕЈ ПОЛИТИКЕ –
Први меморијални турнир „Љубиша Вукадиновић“

 

ts_ljvuk_turnir1

 

Први меморијални фудбалски турнир у част доајена српског спортског новинарства, Љубомира–Љубише Вукадиновића, одржан је 18. и 19. марта, давне 1980. године. Ускоро ће се навршити пуних 32 године од тог времена. Морамо напоменути да је 3. јануара ове 2012. године, протекло тачно 100 година од рођења великана нашег града.

На велику жалост, нико у Трстенику није обележио тај дан. Користимо ову прилику да на овим страницама исправимо велику грешку и наше „заборављање прошлости“. Сазнавши тачне информације, одлучили смо да достојно (у својим могућностима), представимо дело и име нашег суграђанина, Љубомира-Љубише Вукадиновића.

 

Преглед свих одиграних турнира; (pdf, 119 KB).


...Име Љубише Вукадиновића, уредника спортске рубрике листа „Политика“, првог спортоког пера бивше Југославије и легенде српског спортског новинарства, познато је широм Србије. Иначе рођени Трстеничаин, у првим годинама после Првог светског рата, када је фудбал у Трстенику био v оснивању, дао је одређени допринс за развој фудбала у нашем граду, а једно време играо је и као фудбалер у првом формираном клубу у Трстенику. За све ово, заслужио је да овај турнир понесе његово име ЉУБИША ЉУБА ВУКАДИНОВИЋ.

 

fkts_grb-s...Покровитељ овог прворазредног турнира је „ПОЛИТИКА“, наш популарни лист чији је спортски радник био дуго година покојни Љубиша Вукадиновић. Лист „Политика“ ће најбољој екипи на овом турниру даделити прелазни пехар као и најбољем фудбалеру турнира кога буде прогласио специјални жири састављен од представника „Политике“ и тренера екипа учесница. Овај турнир представља једну од највећих спортских манифестација која се до сада одржала у нашем граду. Он ће уjeдно бити и подстицај садашњој генерацији нашег фудбалског клуба да својим вредним радом и играма избори пласман у већи ранг такмичења, односно Шумадијско поморавску зону... (Из билтена 1. Турнира)

УЧЕСНИЦИ НА ФУДБАЛСКОМ TYPHИPУ

– Раднички Ниш,
– Напредак Крушевац,
– Борац Чачак и
– Прва Петолетка Трстеник

САСТАВИ ЕКИПА

РАДНИЧКИ, Ниш – Пантелић, Халиловић, Обрадовић, Радосављевић, Панајотовић, Адрејевић, Стојиљковић, Ђорђевић, С. Николић, Мартиновић и Митошевић.
Тренер: Душан Ненковић.
НАПРЕДАК, Крушевац – Симовић, Пештерац, Бабић, Карамарковић, Рајковић, Тупајић, Јаковљевић, Н. Костић, Д. Костић, Пешић и Панић.
Тренер: Тома Калоперовић.

БОРАЦ, Чачак – Пешић, Павловић, Јелић, Гудурић, Каличанин, Јовковић, Јовичић, Вуловић, Дробњак, Ристић и Чакаревић.
Тренер: Душан Радоњић.

ПРВА ПЕТОЛЕТКА-Трстеник – Милетић, (Крњинац), Томовић, Радојичић, Сташић, Милић, Игњатовић, С. Јовановић, Ивановић, Бороцки, Ивковић, Младоновић.
Тренер: Слоба Марковић.

СУДИЈЕ КОЈЕ ЋE ВОДИТИ УТАКМИЦЕ

Павићевић Десимир – Крагујевац,

Ивановић Миодраг – Трстеник,

Савић Милосав – Трстеник,

Стојковић Душан – Трстеник,

Стојадиновић М. – Трстеник и

Јовановић Слободан – Трстеник.

 

 

НИШЛИЈАМА ПЕХАР ПОЛИТИКЕ

 

 

 

Раднички – Напредак 2:1 (1:1). – Чачани освојили треће место, пошто су били бољи у извођењу једанаестераца у сусрету с „Првом петолетком“. – С. Николић (Раднички) најбољи играч турнира. – Беспрекорна организација.

Први меморијални фудбалски турнир Љубиша Вукадиновић – одржан je у изванредном спортском амбијенгу у Трстенику. Прво место припало је нишком Радничком, који је у последњем сусрету победио екипу крушевачког Напретка са 2:1 (1:1).

 

 

 

 

memor_tur_borac_petolПре тога, у борби за 3. место, чачански Борац и „Прва петолетка“ из Трстеника играли су нерешено 1:1, а онда cу Чачани били боље среће у извођењу пенала и победили домаћина са 5:4.

Велики пехар „Политике“ припао је нишком Радничком, a из његових редова је и најбољи играч турнира, кога су прогласили тренери четири екипе. Tо је млади вођа навале Славољуб Николић. Домаћи играч Сретен Бороцки био је најбољи стрелац, са три постигнута гола. Свакој екипи припао је пехар за учешће на турниру. Пехар је такође примио и судија Десимир Павковић, на заласку своје  судијске каријере, коју је започео управо овде у Трстенику пре 20 година...

 

Занимљиво из билтена

...Ako би се тражио најбољи, тим Трстеника из давних времена он би изгледао овако: Миломир Цветковић-Цветко, Мирча Таралић, Драгомир-Драђа Радосављевић, Богољуб Милутиновић, Влада Јовановић, Драгослав Клисарић, Миодраг Рашковић, Ђорђе Васиљевић-Шандор, Младен Петровић-Џара, Светислав Јовановић-сениор. У аналима трстеничког фудбала за најбољег играча свих времена титулу би понео, голман Миломир Цветковић-Цветко, a за најбољег голгетера Младен Петровић-Џара, који је имао страховито јак ударац и био страх и трепет за све голмане...

 

...Најзаслужнији чланови клуба до сада су били: Благоје Савић, Милан Трифуновић, Милорад Милетић-Маџа, Јован Дамјановић, затим дугогодишњи председник клуба Добривоје Жерађанин-Жера, који је трстеничком фудбалу дао и два своја сина Петра и Андру, који су дуго година носили дрес трстеничког клуба, те Радомир-Раша Радосављевић, Божидар-Бошко Ђурић, Радомиp Егерић и други...

 

Драган Вучковић, дописник „Политике“

март, 1980. год.

 

ТУРНИР ЉУБИША ВУКАДИНОВИЋ – Хронолигија

Закључно са 2012. годином одиграно 13 турнира. Учествовало укупно 20 ! екипа:
Црвена Звезда Бг, Раднички Кг, Раднички Ни, Борац Ча, Напредак Кш, Војводина Нс,
ОФК Београд, Жељезничар Са, Осијек, Хајдук-Сплит, Вележ-Мостар, Вардар-Скопље, Нови Пазар, Земун, Обилић Бг, Рад Бг, Сартид Сд, Будућност Тг (Подгорица),
репрезентација Моравско-Шумадијске зоне и домаћа Прва Петолетка-(Трстеник ППТ).

–Победници турнира (освајачи пехара ПОЛИТИКЕ су били: Ц. Звзда и Раднички Ни 3 пута, Напредак Кш и ФК Осијек по 2 пута, а по једном су освајали трофеј Политике: Вардар Ск, Обилић Бг и Земун.

– Преглед свих турнира (учесници, резултати, победници) – Прочитај; (pdf, 119 KB).

 

Препоручујемо Вам...

Извештаји са турнира

Први дан на турниру

Први финалиста турнира, постао је Напредак, који је савладао домаћу екипу Трстеничана резултатом 2:1 (1:0). Трстенички фудбалери су играли веома добро и били близу великог успеха, али због недостатка искуства нису искористили неколико идеалних шанси, чак и један једанаестерац.
Напредак је повео са 1:0 у 43.,минуту голом који је Лукач постигао слободним ударцем са око 20 метара. На 1:1 изједначио је у 52. минуту Бороцки, који је постигао кзванредно леп гол шутом са више од 25 метара. После тога, у 55. минуту Карамарковић је скривиo једанаестерац, али Трстеничани нису искористили ову велику шансу. Центарфор Младеновић слабо је шутирао, право у руке голману.

Победоносни гол Напредак је постигао у 71. минуту из једанаестерца, стрелац је био Лукач.
Утакмица је била врло занимљива, a нарочмто су се истакли борбани Трстеничани.

 

Драган Вучковић

 

memor_tur_ts_napr

СНАЖАН ОТПОР ЧАЧАНА

Најбољу игру првог дана турнира, пружио jе чачански Борац што се тиче техничког остварења. Чачани су посебно добро играли у првом полувремену сусрета са екипом Радничког, када су често мамили аплаузе гледалишта. Ипак: победа у другом сурету, првог дана турнира, припала је нишком прволигашу, који је захваљујући свом искуству победио одличне Чачане. Тим који је заслужио аплаузе Борац, био је изненада и на ивици катастрофе, јер су Нишлије из безопасних акција постигле три гола и повеле са 3:0.
Да су Чачани у првом лолувремену остварили такву предност и то би било реално. To говори да је сусрет протекао у знаку врло добре игре...
Суђење Трстеничанина Миодрага Ивановића пред око три хиљаде гледалаца било је врло добро.

Почетни ударац на овој утакмицм извео је син Љубомира Вукадиновића.

 

Добривоје-Боби Јанковић

 

memor_tur_radn_nborac

 

Шта рећи данас?

На жалост, овај турнир се већ дуго времена не одржава, чак можемо слободно рећи да је потпуно и заборављен. Посебно је то неприхватљиво од нас Трстеничана. Олако заборављамо своје вредности и знамења.

Поготову заборављамо људе, какав је био и Љубомир-Љубиша Вукадиновић, златно перо спортског новинарства нашег града и целе Србије.

Не постоји више ни „Трофеј Политике“–заборавила је свој драгуљ и „Политика“; Љубишин једини лист-новина, којој је подарио цео свој радни век, градећи тиме њен водећи тираж и значај у Србији и велики углед у свету новинарства.

Ово је опомена и за све спортске раднике и заљубљенике у фудбалску вештину, да овај турнир, тај бисер града Трстеника „изваде из прашњаве и затурене кутије“, да га изнесу на светлост дана јер ту ће сијати пуним сјајем, красиће и улепшавати младост овога града која ће се поново, верујемо у то, разиграти на некадашњем нам „ВАШАРИШТУ“.

 

Трстеничани, не заборављајте, отачество Вас „посматра“.

 

** Ипак, покренуло се !

 

 

 

Врх стране icona_gore