– ТРОФЕЈ ПОЛИТИКЕ –
Меморијални турнир „Љубиша Вукадиновић“, обновљен !

 

ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА
Трстеник 12. октобар, 2012. године

 

 

ts_ljvuk_turnir2


Сећање на легендарног спортског новинара нашег листа обновиће фудбалски ветерани Црвене звезде, крушевачког Напретка и Трстеника, у понедељак
29. окробра, 2012. године
, на игралишту у Трстенику, на коме је и популарни Љуба закорачио у свет фудбала и спорта.
...Знамо онолико колико памтимо, умео је рећи „Политикин“ великан Предраг Милојевић свакоме од нас готово лично, у виду опомене кад почнемо да заборављамо поготово у новим свакојаким временима када их почнемо живети као једина. Погреши се, па смо и ми погрешили, и по мало се огрешили о још једну „Политикину” легенду. О Љубомира Љубишу Вукадиновића, највећег спортског новинара под нашим парчетом неба.


Дивно одужење свом великану наш лист је, благодарећи пре свега Љубишином наследнику на челу Спортске рубрике Радету Станојевићу,  као и Трстеничанима, који не дају да заборав прекрије велико спортско дело свог значајног суграђанина, остварио као традиционални фудбалски турнир у Трстенику, родном граду највећег спортског журналисте и Рибникарових.

На турниру за Трофеј „Политике“ који је узбуђивао не само моравско човечанство, како је о играма најбољих фудбалских играча из тадашње Југославије умео рећи славни глумац Љуба Тадић, и познатом по речима Мирослава Радојчића који је последњи скуп фудбалских гостију на трстеничком „Вашаришту“ прогласио отвореним речима ка небу: „Драги Љубиша, тренутак је да признам, да си био читанији новинар од свих, па и од мене !“

 

fkts_grb-sСтота је година од рођења Љубише Вукадиновића, и Трстеничани и „Политика“ обнављају меморијални турнир са жељом да га врате у наставак традиције, па ће спортска Србија наставити да чува своје иконе. Трстеничани и „Политика“  Љубишу Вукадиновића, Шапчани и Радио Београд Радивоја Раћу Марковића. У току су последње припреме за велики спортски догађај у Трстенику. Сећање на легендарног спортског новинара нашег листа обновиће, о Светом Луки последњих дана октобра, фудбалски ветерани Црвене звезде, крушевачког Напретка и Трстеника, чији су клубови били чести гости турнира. Предвиђен је тријагонал, три екипе ветерана играће у једном дану, дакле свака са сваком, у трајању мечева по 45 минута, онако како то чине Шпанци у својим сећањима на славног голмана Рикарда Замору, или Мађари у славу свог незаборавног радио репортера Ђерђа Сепешија.

 

 

ПОЛИТИКА

12. октобар, 2012. год.

 

Преузми цео текст Политике (формат pdf, 131 KB).

 

 

 

ts_bobi_jank_sДобривоје Боби Јанковић, рођен је 15. септембра 1939. године у Сталаћу. Новинарству се посветио још у гимназијским данима у Крушевцу као карикатурист и илустратор у градском листу Победа. У истом жанру запажену сарадњу имао у скопским листовима Нова Македонија, Млад борец и Студентски збор. У Београду је био активни сарадник Јежа и војног листа Крила армије. Године 1965. примљен у редакцију Спорта, у којем је са успехом радио на илустративно-дизајнерским пословима, а од 1970. године активиран је као фудбалски извештач и коментатор. Године 1977. из Спорта прелази у Политику, где достиже зенит у каријери. Извештавао с Мундијала из Италије, Мексика, Шпаније, САД-а, Француске, Јапана и Јужне Кореје, као и с европских првенстава из Француске, Белгије и Холандије. Добитник је Октобраске награде града Београда 1982. године по избору колега из свих редакција, као и новинарске награде Златно перо. Отац је породице коју чине два сина, две снаје и четворо унучади.

 

** Извор „MOZZART“.

 

 

Препоручујемо Вам...

 

Ових дана – (октобар, 2012. год.)

После 10 година заборава, поново се враћа на светлост дана једна прелепа вредност нашег града, меморијални Турнир „Љубиша Вукадиновић“.
Боримо се са заборавом већ две пуне године, а тек смо само зачепркали по значајној и богатој историји нашег Трстеника. Некако пролетос, са великом сетом смо писали о нашем Трстеничанину, Љубомиру Љуби Вукадиновићу, надајући се, да ћемо на тај начин одати само мало признање на његово велико новинарско дело. Љуба је својим писањем о спорту, у својим репортажама, са таквом уметношћу стварао праву слику догађаја, и то у оно време, када није било ни телевизије, ни компјутера, а у нашој „чаршији“ чак ни радио апарата.

Ми, Трстеничани, знамо да се добар глас далеко чује, а да се дела великана, још даље и виде. Заједно са листом Политика, а пре свих највише захваљујући легенди колумне, Добривоју Бобију Јанковићу, још једном бисеру, српског спортског новинарства, отргли смо од заборава и вратили са неба, нашу трстеничку легенду, популарног Љубу. Од овог октобра, биће међу нама заувек.

 

...Знамо онолико колико памтимо, а будућност ће нам бити онаква колико смо спознали своју прошлост... речи су мудрих људи, новинара Пеђе Милојевића и историчара Милана Д Сотировића.

 

...свом отачеству Трстеничани, с' поносом.


Светислав В Јовановић,
Columbus, OHIO-USA,
оснивач презентације, www.trstenicani.rs

 

 

 

 

 

 

 

Врх стране icona_gore