Добро дошли у трстенички спортски времеплов...

Светолик Марковић – Лика Моравац

ts_svmark_likamoravac_sНаш великан рукомета, вечити Трстеничанин у души, свима познати Светолик Марковић популарни Лика МОРАВАЦ, је рођен у Трстенику 05. септембра. 1941. год. а умро у Београду  21. октобра. 2016. год. Лика је био права људска громада у сваком смислу. Као човек широког срца, физичке и духовне лепоте, снаге карактера и обдарености у свим сферама живота. Био је велики алтруиста и хуманиста. Многима је помагао, јер је волео људе и људи су волели њега. О томе постоје многобројни примери, а његово име и данас се изговара са поштовањем.

Видео репортажа (снимљено 13/14. октобар 2012. године);
Аудио запис из разговора са Ликом.

– Јединствен је био Лика Моравац, са сетом га се присећају као боема и човека који је волео живот. Био је идеалиста и прави промотер оних људских вредности, којих је данас све мање. Уткао их је у дух своје деце Јелене и Владана, своје породице и свих оних који су имали срећу да буду и да сарађују са њим. Био је један од запажених спортиста Трстеника, који је своју дугу спортску активност од 1954. до 1985. год. као свестран спортиста обележио успешном каријером у више спортова: рукомету, фудбалу, кошарци, а касније као рукометни тренер и рукометни судија. У својој спортској каријери најдуже се бавио рукометом, где је и остварио најзначајније резултате.

 

ts_svmark_lika_rukomet_s1То је било време почетка златног доба југословенског рукомета, у коме се спортом бавило из ентузијазма и љубави.Прво је играо за РК „Прва Петолетка“ у Трстенику, и то од 1960. до 1964. год. и од 1970. до 1975. год. За овај клуб одиграо је око 300 утакмица и дао рекордних 1322 гола. Преласком у РК „Железничар“ из Ниша, улази у друштво најбољих рукометних клубова Југославије, у прву савезну лигу. У овом клубу је од марта 1965. год. до краја 1969. год. (са прекидом у 1968. год. због одласка у ЈНА). За РК „Железничар“ је одиграо 64 утакмице и постигао око 215 голова. Најбољи пласман РК „Железничар“ је остварио у 1966. год. када је завршио првенство на високом петом месту.

 

ts_svmark_lika_rukomet_s2

Позивали су га многи рукометни клубови из Србије, али он је остао доследан свом завичајном клубу из кога је потекао. Био је као играч борбен, несебичан, пожртвован и у тешким и одлучујућим тренуцима веома поуздан. По повратку у Трстеник наставља са игром још неко време, након чега се повлачи као играч и преузима да води клуб као тренер.
Многи млади трстенички рукометаши тада су по први пут научили како се изводи „прави скок-шут“ са 9 метара, како се „финтира“ пивотмен и на крају како преварити голмана популарном фелш „жабицом“. Тренинзи су били свеобухватни, баш из времена тадашњих прволигаша.
– На слици Лика Моравац, трећи с' лева у доњем реду.

ts_svmark_lika_rukomet_s3

ВРЕМЕПЛОВ – од рукометног гимназијалца до тренера:
На слици прва рукометна екипа из Трстеника, екипа гимназијалаца из 1957/58. с' лева, стоје: Драган Ерац, Василије Петровић, Светолик Марковић-Лика, Миодраг Трипковић, - Станишић, Милош Лукиновић, Заре Ражнатовић и Миле Тимовић; чуче с' лева: Александар Радојичић, Слободан Комадина, Зоран Дамјановић, Љубинко Агатоновић-Бине, Милан Маричић и Богдан Лукиновић.
Паралелно са рукометом бавио се и фудбалом од 1959. до 1962/63. год. у ФК „Трстеник“, на позицији голмана. Његов велики пријатељ Месуд Пушић из Новог Пазара, у дневном листу „Политика“ од 09. 07. 2019.год. у рубрици „Међу нама“, написао је да је био „виртуоз међу стативама“. А како и неби, када је својом висином и широким плећима покривао је малтене „пола гола“.

Истичемо...

Добитник је бројних признања за успешан рад и допринос у спорту. Много више од свих ових додељених признања, за њега је много значило другарство, добра комуникација и поштовање оних правих вредности које у спорту треба да доминирају, а које су и њега красиле као човека. Материјална страна за њега је била секундарна, а хуманизам, толеранција и спортски дух примарни. То су идеали које се трудио да пренесе на будуће нараштаје.

– На слици Лика Моравац у пуном налету, незаустављив у продору:

ts_svmark_lika_rukomet_s5

 

 

 

 

 

 

 

 

– Трстеничанин, Лика МОРАВАЦ –

Шта за крај рећи о нашем моравском великану? До пензије је радио у ИХП „Прва петолетка“, већи део у „Инжењерингу“ исте фабрике у Београду. Један је од првих који је своју љубав према свом родном граду неговао пуним срцем, организујући скупове Трстеничана у Београду сваке године, а често и више пута.
У нашој популарној чаршији, сваки сусрет на улици је завршавао дугим ћаскањима о прошлости, са пуно анегдота протканим тзв. чаршијским „кохавима“ Душка Јовановића. Био је неизцрпан извор информација о трстеничкој прошлости, о људима и догађајима.
Морамо признати да је и нама био узор, како се воли своје родно место, свој град, свака улица, Стари мост, стари обичаји, наши дедови из прошлости... Верујемо да га до сада нисмо изневерили и да достојно представљамо нашу чаршију онакву какву је и он волео. Надамо се да ће све ово бити путоказ за будућност и будућим нараштајима наше средине.

Комплетан текст са странице;

Сећање...

– Иако није био играч са најдужим играчким стажом у РК Прва петолетка из Трстеника, за 190 утакмица у првенствима и куп утакмицама је постигао укупно 1322 гола! Најефикаснији рукометаш овог краја до данашњих дана.

ts_svmark_lika_rukomet_s4

 

 

 

 

 

 

 

 

ФЕНИКС СА МОРАВЕ(pdf, 824 KB); Комплетна статистика РК Прва петолетка за 50 година постојања 1958-2008. коју је уредио Зоран Дамјановић, играч од оснивања, секретар дуго година и хроничар клуба.

 

– Ово је мој кутак за опуштање Микинац, овде прочитам који податак, подсетим се и погледам увек неку слику нашег Старог моста...

ts_svmark_lika_rukomet_s6

 

 

 

 

 

 

 

 

– Био је и горостасни голман у ФК Трстеник, а највише догодовштина из тих времена је правио са старим другарима: Пајом, Џикцем, Балетом, Раделом, Бинетом, Пањцем, Куштром, Буљцем...

ts_svmark_lika_rukomet_s7