ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

Ексклузивно: Станко Бзенић – Трстеник на Морави (1918-1941)

ts_tst_18-41_sts_tst_18-41_sbzenic_sИзашла је из штампе дуго очекивана и толико потребна књига о Трстенику и околини између два светска рата тј. у периоду од 1918-1941. године. Аутор је наш суграђанин, новинар и историчар уметности Станко Бзенић, дугогодишњи уредник више часописа и професор у Трстенику. Из хиљада страница рукописа, после бројних лектура и рецензија (које су и биле потребне за толико рукописне грађе), ово епохално историјско дело за наш град је освануло на скоро 900 страна, у тврдом повезу. Издвојили смо неколико детаља из рецензије др Томе Миленковића историчара, научног саветника у пензији:
– Пошто аутор, ипак, користи неку документацију трстеничког архива, потребно је дати обавештење о количини и карактеру те грађе. Из наслова ове монографије могао би се стећи утисак да се она односи искључиво на Трстеник. Међутим, из њеног садржаја се види да обухвата цео трстенички срез, што је добро... Када говори о локалним политичарима, банкарима, трговцима, занатлијама, радницима, чиновницима, земљорадницима, учитељима, професорима, војним лицима и др. аутор обавезно даје податке када и којом су се особом оженили (година рођења и смрти супруге, име њеног оца и мајке и њихово занимање)...
ts_tst_18-41_pmarkovic_sts_hbjug_ojsrbijo_s– Овај вишедеценијски рад Станка Бзенића, на истраживању и сакупљању архивске и писане грађе, везане за веома значајан период у историји нашег града (који је називан као „Златно доба Трстеника“) је баш оно, што је недостајало за многа поколења која стасавају.
– Књига је свечано представљена јавности у већници Народног универзитета, а председник Општине Трстеник је са својим помоћницима, увеличао овај тренутак захваливши се аутору на овом значајном делу за сам град и многобројне трстеничке породице. На промоцији ове историјске енциклопедије града учествовали су и црквени хор „Бошко Југовић“ својим песмама, као и глумац „Трстеничког позоришта“ Душан јовић, казивањем текстова из саме књиге.

 

Нешто МАЛО од ЗИМЕ – из Трстеника

ts_malozime18_sОва зима је више млака, него блага. Врло мало снега и још мање температура испод нуле. У односу на прошлу годину, када је температура била дуго и испод -15 °Ц, ове године смо имали ретку прилику, или дане, да снимимо улице града прекривене снегом. Температура је малтене стално током дана изнад 5 °Ц. Ипак, на кратко 14-15 јануара снимили смо мало детаља у граду и на обали Западне Мораве на један нов начин. Иако је све деловало сиво и тмурно, неки детаљи показују да је и тада занимљиво и интересантно прошетати обалом и улицама... (Кликни на фотографију и погледај репортажу).
– За већи избор видеа сајту, ТС-галерија5.

 

Дан виноградара – Дан заљубљених, три чаше вина за љубав из Трстеника

ts_danvinograd18_sТрстеничка општина заузима 34% виногорја у Србији и једна је од најчувенијих са квалитетним вином и ракијом у Србији. Вина и ракије са овог подручја су од вајкада позната још од Римског царства (које је и донело на ово поднебље винову лозу), па преко Византије и средњег века, све до данашњих дана. Та традиција се наставља, а на Св Трифуна који је уједно и заштитник виноградара и Заљубљених у Србији, представљају се нова вина, као и квалитети претходних берби грожђа са овог подручја. Нисмо занемарили да погледамо шта су то лепо урадиле, извезле и представиле и даме нашег краја. Ево како је то изгледало у Трстенику, 13. фебруара 2018. године. Кликните на слику и погледајте.
– За већи избор видеа сајту, ТС-галерија5.

 

ТРИ БОЈЕ ВИНА – музејска поставка Природњачког музеја из Београда

ts_tribojevina18_sПред први излазак међ чокоте и гиџе вредних виноградара, на празник Св Трифуна и дане вина, дошли су у госте нама и Народном универзитету, кустоси Природњачког музеја из Београда са својом занимљивом поставком „Три боје вина“. О вину, виногорју и врстама грожђа, кроз векове и историју водила нас је проф. Александра Стевановић, а у име угоститеља и туристичких организација, наше горе лист Јелена Стојковић. Тако смо сазнали да се су се на дворовима многих држава пила вина из наших крајева, а да су се чак и на Титанику гостила вина из Баната. Ретко ко зна, да је највеће подручје под виноградима у Србији, тзв. подручје Три мораве, на коме се налази 37% виногорја Србије. Сазнајте још по нешто са ове лепо осмишљене презентације, посетите музеј у нашем граду.

 

Љуктен – Планинарско смучарско друштво Трстеник

ts_ljukten70g_sСкромни, неприметни, малтене анонимни. Увек спремни за пружање помоћи у бројним ситуацијама, а замислите постоје толико дуго, још од 1948. године већ 70 година. Много трстеничких младића и девојака је прошло и дружило се са планинарима. Најлепше дане младости су проводили освајајући скоро све врхове планина у Европи, од Мон Блана на западу до Кавказа на истоку, од Олимпа на југу, до Шварцвалда на северу. Увек први у бројним Горским службама спасавања на Гочу, Жељину, Голији, Копаонику, Старој планини, Јастрепцу... А освојили су и Аконкагву (6960м), највиши врх Анда у Аргентини, који је уједно и највиши планински врх обе Америке и јужне Земљине хемисфере. Оснивачи су и творци бројниих озонских стаза у општини и округу. Већ 22-е године организују Пролећне дане планинара (скуп свих планинара Србије на стази до Самара (највишег врха Гледићких планина), а од 1975. воде Рибникареве планинарске дане, у спомен оснивачу листа „Политика“ који је рођен у Трстенику-нашем Трстеничанину. Тихи, ненаметљиви, одважни, а небројано успеха, освојених врхова и стаза, спашених живота у планинским недођијама и врлетима. То су, прави Трстеничани.

 

Богојављење – 5. (зановљено) пливање за Часни крст уз нову видео галерију

ts_newtstgal_sts_bogojav18_dji4pro_sИ овог 19. јануара на Богојављење, црквена општина Трстеник при храму Свете Тројице, организовала је 5. (зановљено) пливање за Часни крст на Градској плажи. Ова у Трстенику дуга традиција, још од 20-их година прошлог века је после Другог светског рата чак била и забрањена, међутим настављена је ево 5. пут по реду у XXI веку. Непосредно пред само пливање, часни оци са старешином протојерејом Марјаном Вујовићем, освештали су моравску воду и благословили одважне трстеничке пливаче. Пријављено је и пливало 30 најодважнијих. Најстарији је био Мирослав Арсић из Трстеника (65 година), а намлађи Андрија Караџић из Д. Црнишаве (14 година). ts_newtstgal_sts_izrbogkrsta18_sДо Часног крста је први допливао Марко Милићевић, који је и прошле године био слављеник. Ову лепу манифестацију је пратило око 1000 посетилаца. Први филм је комплетна репортажа са Богојављења у којој ћете видети ексклузивно и прво живописање фрескама нашег храма Свете Тријице, велико интересовање за Богојављенску водицу, комплетно пливање за часни крст са новим детаљима и много тога још. Уједно представљамо како је наш Трстеничанин Љубомир Радојко урадио богојављенски крст за 2018. годину.
– Трстеничани су дочекали српску православну Нову годину-2018. уз добру журку и свирку, са ОК-БЕНДОМ. У самом центру града, окупило се око 2000, већином младих житеља Трстеника,који су ноћ провели весело и уз добру игру и ватромет, дочекавши српску православну Нову годину. Издвојили смо део са тог весеља за посетиоце сајта. – ТС-ВИДЕО.

 

УСПОМЕНЕ – на некадашња права трстеничка дружења

ts_uspomene_s1ts_uspomene_s2Из наше колекције старих фотографија „ТС-Споменари“, издвојили смо две фотографије које подсећају на некадашња трстеничка дружења и окупљања, не само ради празновања. Захваљујујемо на љубазности старим Трстеничанима, Добрили Милинковић (супруга пок. Мирољуба Милинковића-Кереса) и најпознатијем трстеничком кларинетисти Петру Јовановићу, на уступљеним фотографијама, које одсликавају период у коме су забележене. Прва, (горе-лево) је снимљена фебруара 1958. године, а на полеђини је руком педантног трстеничког шахисте „Кереса“ све записано. Друга фотографија, (горе-десно) је из седамдесетих година прошлог века и многе особе познајемо, али неких се треба и подсетити. У сваком случају забележена су дружења Трстеничана из два потпуно различита временска периода, а таквих дружења, на жалост више готово и да нема.

 

БАДЊИ ДАН и бадњачко вече са ватрометом у Трстенику

ts_badnjdan18_sНајсрећнији празник, рођење Христово, за све вернике је отпочео одласком у цркву Свете Тројице у Трстенику на Бадњи дан, када се носи (или узима) бадњак и освештава на великој ватри у порти храма. Током целог Бадњег дана породице, млади и стари, су данас долазили до цркве, били на свечаној Литургији и чекали да виде и поздраве велики ватромет на крају дана. Ове године је број посетилаца у порти био заиста велики, с' обзиром да је и време било пријатно (температура око 10-12 °Ц. Бројни студенти, Трстеничани из дијаспоре, са својим гостима и домаћинима су уживали у овој лепој свечаности, настављајући бденије до тренутка Христовог рођења. – ТС-галерија5.

 

Крајем децембра 2017. пуштен у саобраћај кружни ток код Трстеника

ts_kružni-tok17_s1ts_kružni-tok17_s2Завршени су радови и пуштен је у саобраћај кружни ток на укрсном месту државног пута Бр. 23 I-б и Доситејеве улице у Трстенику. Тиме је престао заобилазни саобраћај тешких камиона и шлепера кроз сам град. Ово је први кружни ток саобраћаја у нашој општини, којим је у великој мери избегнут опасан прелаз пешака, ђака и бициклиста, као и несмотрена укључења из споредних улица насеља Трстеник-Трстеник II (Пејовац). Инвеститор овог за град важног пројекта је био ЈП „Путеви Србије“, а радове је изводило педузеће „Крушевац пут“. ts_kružni-tok17_s3ts_kružni-tok17_s4Снимали смо радове целог месеца новембра па све до пуштања у саобраћај кружног тока, овог 21. дана децембра. Пратили смо камером екипу „Крушевац пута“ и забележили сам ток изградње. На кружном току је постављен завршни слој асфалта тзв. „асфалт-бетон“ са посебним додацима, да га најтежи шлепери неби удубљивали и ломили у самом кружном делу. Постављени су и прикључени стубови са лед расветом, а одмах затим се извршило обележавање линија и пешачких прелаза, истакнута је додатна сигнализација и засађено зеленило.
– За већи избор видеа, ТС-галерија5.

 

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2018. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –