ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић – НОВО

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

Против несносне врућине – Морава или Базен

ts_bazen21_sts_morava21_sРетко који град у централној Србији има да бира где му је ем' ближе ем' лепше расхлађиње на ових ужарених 37-39 °C. Трстеничани иду на Западну Мораву и Градску плажу коју овог лета изузетно добро одржавају чланови друштва „Спортова на води-Морава“ и вешти косачи (косе траву и шипражје сатима на врелом сунцу) предузећа „Комстан“. А на Градском базену ври, што од ужареног бетона па и од правих гужви најмлађих. Дневно се нађе на базену 1000-1500 купача. Пречистачи, филтери и мерни уређаји раде нон-стоп, а свежа вода у базену је протчна из моравских бунара, тако да нема базена који може да му буде раван у чистоћи и бистрини. А улазница је „ДА СЕ СМРЗНЕШ“ – 150 динара- цео дан. За заљубљене момке са девокама, једна карта за обоје. Посебно истичемо професионалце спасиоце, момке (са дипломама Факултета за физичку културу-ДИФ-а), који будним очима мотре све и свакога у води и поред воде. Зато и на Морави и на Базену има гостију из Врњачке Бање, Панчева, Крагујевца, Смедерева, Пирота, Лесковца, Ћуприје, Новог Пазара, да не набрајамо, сви уживају у расхлађивању на Морави или крај Мораве, а како погледајте у нашим репортажама...

Мали фудбал – Трстеник 2021: Шампиони „Брза храна-ВАЈАТ“

ts_najava_finala-himna_sts_finale_vajat-lotos_3-2_sПосле осам дана такмичења у различитим категоријама, завршен је турнир у малом фудбалу Трстеник-2021. Ове године је учествовало доста екипа од петлића до сениора, а нарочито је био велики број екипа најмлађих категорија, од 2004 па до 2010/11 годишта. Највише је показала екипа сениора „Брза храна ВАЈАТ“, која је у финалу савладала одличну и младу екипу „Ресторана ЛОТОС“. Шампионски „ВАЈАТ“ је предводио искусни дугогодишњи првотимац ФК Трстеник, Ненад Васић. Својом маштовитошћу и искуством тријумфовали су у финалној утакмици сасвим заслужено. Сво време трајања, турнир у малом фудбалу је пратио велики број младих Трстеничана, на отвореном терену Школског центра. Погледајте најаву финалне утакмице са химном Србије и ширу репортажу са финалне утакмице са доделом пехара и медаља за најбоље.

РАДОВИ У ТОКУ – Пратимо изградњу и још по нешто...

ts_kruznitok21_sts_belepecurke21_sПратили смо изградњу и уређење улица и раскрсница која трају већ више од два месеца. Ради се потпуно нов кружни ток на уласку у Трстеник из правца Краљева у Осаоници, а преуређује се кружни ток код Наменске, на уласку у Пејовац. У граду се комплетно мења асфалт и постављају плочице на тротоарима у улици кнегиње Милице ка пијаци. У улици Дамњана Максића код дечјег вртића „Бисери“, замењена је водоводна инсталација, ts_zalazakgrab21_sврше се припреме за асфалтирање целе улице са потпуно новим тротоарима. Погледали смо како изгледа залазак сунца изнад Грабовца над вијугавом Моравом, са погледом одозго из птичје перспективе, све до заласка над обалом реке. Посетили смо и „терене“ на којима смо увек брали прве укусне и свеже печурке. Овог пута смо нашли пуно лепих БЕЛИХ печурaкa, шетајући околним брдима изнад града, уживајући уједно у чистом ваздуху и песми птица. Погледајте и Ви наше репортаже.

МОРАВСКИ КОРИДОР Е-761, испитивања за носеће стубове и надградњу

ts_morkord_ispittla_sИспитивање земљишта на појединим деловима аутопута Е-761 МОРАВСКИ КОРИДОР се врше на територији општине Трстеник, на потезу: Медвеђа, Богдање, Трстеник, Грабовац. На овим локацијама будући аутопут има највећа премошћења реке Западне Мораве и локалних путева. Само на потезу Медвеђа-Трстеник-Грабовац, аутопут 3 пута прелази преко Западне Мораве. Ту се налази и највећи мост-надвожњак од готово 720 m дужине, непосредно уз петљу за улазак у Трстеник. Пратили смо радове на 50-ом км будућег аутопута. Фирма Бео-Гроунд инежењеринг изводи бушења тла на местима будућих носећих стубова пута и надградње. Дружили смо се са мајстором Благојем, његовим помоћницима Николом и Лазаром, а геолози Салваторе и Душан су водили екипу и прегледали извађене узорке тла и стена. Трстеник-Грабовац, 6/7. јун 2021. год.

Успомене из 2011. године: ТСТ позориште, са вашара, Мораве и са регате

ts_zenskirazgovori-11_sts_vasar-mladenac11_sПре 10 година били смо на премијери представе „Женски разговори“ Трстеничког позоришта и слатко се насмејали, а одавно нисмо били у позоришту. Погледајте шта смо издвојили. Посетили смо и Вашар који је падао на Младенац (22. март 2011.) и забележили лепе тренутке. С' обзиром да је ова 2021. година велике епидемије Короне, тешко да ће бити таквих гужви и окупљања. Зато погледајте један од наших првих видео клипова и уживајте у песми Предрага Живковића-Тозовца „Вашар“. Певали смо и о нашој „најлепшој градској улици“ о Западној Морави, коју баш и не умемо да чувамо. А како песма каже, она нас је изнедрила и одхранила. ts_ojmoravo_sts_20regata_ibmordun_sМали колаж старих фотографија, како се некада (како смо некада), уживали лети на њеним обалама, пошто нисмо сви ишли на море... Тог лета кренула је јубиларна, 20-та регата Ибар-Морава-Дунав. Велики заљубљеници у реке двадесет пута су се средином лета, спуштали чамцима од Ибра у Краљеву низ Западну Мораву, па Великом Моравом све Дунавом до Кладова и даље. На овом тешком и изазовном путовању, дугом преко 400 km, дружење и стара пријатељства су савладавала све недаће, од Краљева па до Кладова. Укрцајте се и запловимо...

Моравски коридор ауто-пут Е-761: ОБАЛОУТВРДА, испитивање земљишта

ts_e761_obaloutvrda_sts_e761_raskrnicaroda_sКренувши од Прељине код Чачка, геолози и бушачи већ увелико испитују састав земљишта и насипа на траси будућег Моравског коридора. Дружили смо се са њима ових дана код Гвозденог моста на левој обали Западне Мораве. Раскрсница код тржног центра „Рода“ на уласку у Трстеник са магистралног пута Крушевац-Краљево, је проширена, замењена одводна кишна инсталација, са потпуно новим слојевима асфалта. Радове изводио Крушевац-пут са радницима из Београда и Крушевца. Са ове раскрснице се град директно прикључује на улазно-излазни правац са Петље Трстеник. на ауто-путу Е-761.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – СРЕЋАН НАЈРАДОСНИЈИ ПРАЗНИК

ts_uskrs21_s

ГВОЗДЕНИ ТРСТЕНИЧАНИН (1899 - 1999), после 22 године

ts_stari-most16_pl

– Протекле су 22-е године од како су злоћудне НАТО ракете уништиле симбол и душу трстеничког задужбинарства-понос Трстеника. Са Старим гвозденим мостом на Морави,угасила су се и два млада живота наших суграђана, убијени су: Надежда М Петричковић (1954. годиште) и Дејан Љ Ђорђевић (1959. годиште), сећамо се и ts_secanja22g_posle_sts_secanja22g_posle_sпамтимо заувек. И овог 30. априла 2021. године у 14 сати и 10  минута, Трстеничани су прошетали до старог Тумбаса. Гвозденог моста више нема, једино камена „старина“ и даље стоји на сред Мораве пркосећи њеним великим водама, као што је пркосила и минирању 1915. године, ракетама 1999. године, а и данас после 122 године. Гледамо га с' поносом, јер одолева свему. Само нас још он подсећа, на све оне моравске дане проведене на њему, испод њега и са њим. На плећима носи нови челик, али... Ко зна можда ће неке будуће генерације Аустријанаца, Мађара и Срба њему вратити душу, а Трстеничанима спокој, за рачун надајмо се новог, никада више раскидивог пријатељства трију држава.

Трстеничке легенде – сада играју „небески фудбал“

ts_sportleg_macak_sts_sportleg_radela_s Великани трстеничког фудбала, који су стварали историју ове игре на популарном игралишту крај Мораве, тада званом „Вашариште“, поново су ви заједно у свом ТИМУ СВИХ ВРЕМЕНА где сада играју „небески фудбал“. Навијачи и „шприцераши“ су их звали – Плави 9, јер су многим екипама давали по 9 и више голова. Прошло је много моравских вода испод Тумбаса, од када су они престали да играју фудбал. Окачили су већ одавно „штуцне“ и копачке о клин, отишли су у прошлост; чак смо и ми помало заборавили на њих, у јеку убрзаног живота и разноразних обавеза, мука и проблема. Али њихов спортски дух не бледи. У некадашњим давним временима, изгарали су пре свега витевштвом на путу до победе. Можда су се баш зато више дружили, поштовали једни друге и волели свој град. ts_sportleg_dzikac_sts_timsvihvrem_sРетко ко је од њих напустио обале Трстеника и отиснуо се у неизвесност. Вероватно су и то неки од разлога, зашто се спорт у то давно време 50-их и 60-их година прошлог века, више волео и имао далеко веће успехе. На фотографији представљамо фудбалски ТИМ СВИХ ВРЕМЕНА из 1963. године када су постали чланови Српске лиге. Први тим је најчешће играо у саставу (с' лева на десно са именима како су их сви звали): Милоје Милуновић-Мишко Кићинац, Павле Топаловић-Паја, Драган Ђурић-Бале, Милован Панајотовић-Пањац, Петар Жерађанин-Жера, Јаћим Пештерац-Куштра, Радивоје Павловић-Радела, Мирољуб Рашковић-Џикац, Драгомир Радић-Мачак, Вељко Правдић, Ђорђе Васиљевић-Шандор и тренер Стеван Кирета-Кире. У екипи тог времана су још играли: Предраг Павићевић-Буљац, Миодраг Ристић-Кожукче голман, Бранко Лазаревић-Јелка, М. Дуњић-Дуња, Братислав Петровић-Баћко Ера, М. Лазаревић-Лаза, Радомир Броћовић-Броћа. Разговор са фудбалским легендама снимљен, јануара 2014. год. – Опширно.

Светски дан Рома 2005 – Трстеничанину Оскар за животно дело

ts_panorame_apr-1_s Милорад Мија Вујичић је 2005. године добио светско признање Оскар за животно дело за еманципацију и бољи живот ромског становништва. У Трстенику Мија Вујичић окупља музичаре и са својим пријатељима основао је Културно-просветно друштво „Иво Лола Рибар“. Покреће низ акција за уређење ромског насеља: асфалтирање улице, довођење воде, канализације и уличног осветљења. Залаже се за решавање питања школовања, запошљавања и становања Рома. Као један од најзаслужнијих бораца за еманципацију Рома изабран је за делегата Другог светског конгреса Рома који је одржан у Женеви априла 1978. године. На том конгресу Слободана Берберског тадашњег председника ИРУ, заменио Јан Цибула, лекар из Берна, а за почасног председника изабран је славни филмски глумац ромског порекла Јул Бринер, који је помогао организовање конгреса са десет хиљада долара. Мија је на том конгресу изабран за члана Комисије за ратну репарацију, па је од 1-6 децембра 1998. године представљао Роме Србије на Светској конференцији о холокаусту у Вашингтону. На тој конференцији били су присутни делегати из 45 земаља. Другог дана конференције у Француској амбасади у Вашингтону Мија Вујичић је испричао дирљиву причу о спасавању трстеничких Рома од немачке одмазде 1942. годинеи херојском делу доктора Саве Станојевића, а приказан је и документами филм „Захвалност“ снимљен по том догађају. – Опширно.

Около наоколо – Панораме Трстеника одозго у 4K резолуцији

ts_panorame_apr-1_sДолази пролеће, ако ништа друго бар календарски, (мада напољу ових дана провејава и снег), искористили смо неколико сунчаних дана да се побегне у природу, јер она се ипак буди брже него ми. Забележили смо како из птичје перспективе изгледа буђење природе: како цветају воћке, како зелени трава, колико је изникла пшеница на пољима, како су се осунчали пластеници. Али смо запазили и то, да су се и птице (нарочито грабљивице), подигле из својих гнезда заједно са младунцима. Ми вежбамо да летимо – а и они вежбају да нас прате и „меркају“. Хммм, биће много „весело“ над Моравом и околним брдима док пратимо збивања око наше вароши. Све што будемо снимали и пратили, гледаћемо заједно са вама, пратите нас. Ево прве репортаже...

Плес и игре из Венецуеле – Плесна школа „Радост“ Крушевац, јун 2015.

ts_igreizvenecuele_sЈуна 2015. године под покровитељством амбасаде Венецуеле, на платоу Омладинског трга, плесна школа „Радост“ из Крушевца, представила је плес и игре из Венецуеле и Латинске Америке. Полазници плесне школе (од најстаријих до најмлађих) су поводом дана пријатељства Венецуеле и Србије, приказали више изворних игара, различитост ритма у свим дугиним бојама, а нарочито у бојама државне заставе Венецуеле. Бројни посетиоци су заједно са амбасадорком Венецуеле др Диа Надер де ел Андри, уживали у ритму и плесу младих. На крају су сви полазници плеса добили своје заслужене дипломе о завршеном степену полазног курса плеса у школи „Радост“ из Крушевца. Уживајте...

Успомене из 2011. године: ТСТ позориште, са вашара, Мораве и са регате

ts_zenskirazgovori-11_sts_vasar-mladenac11_sПре 10 година били смо на премијери представе „Женски разговори“ Трстеничког позоришта и слатко се насмејали, а одавно нисмо били у позоришту. Погледајте шта смо издвојили. Посетили смо и Вашар који је падао на Младенац (22. март 2011.) и забележили лепе тренутке. С' обзиром да је ова 2021. година велике епидемије Короне, тешко да ће бити таквих гужви и окупљања. Зато погледајте један од наших првих видео клипова и уживајте у песми Предрага Живковића-Тозовца „Вашар“. Певали смо и о нашој „најлепшој градској улици“ о Западној Морави, коју баш и не умемо да чувамо. А како песма каже, она нас је изнедрила и одхранила. ts_ojmoravo_sts_20regata_ibmordun_sМали колаж старих фотографија, како се некада (како смо некада), уживали лети на њеним обалама, пошто нисмо сви ишли на море... Тог лета кренула је јубиларна, 20-та регата Ибар-Морава-Дунав. Велики заљубљеници у реке двадесет пута су се средином лета, спуштали чамцима од Ибра у Краљеву низ Западну Мораву, па Великом Моравом све Дунавом до Кладова и даље. На овом тешком и изазовном путовању, дугом преко 400 km, дружење и стара пријатељства су савладавала све недаће, од Краљева па до Кладова. Укрцајте се и запловимо...

Из светле прошлости, преко Копаоника до Трстеника

ts_tstgrabvcairi_sts_tstodozgo21_III_sНеби се звала чаршија, а да њени житељи не завире у скоро свако ћоше наше Србије, а и шире. Скијали смо се (са својих непуних 13 година) на најбољим стазама Копаоника, подсетивши се да смо ту начинили прве своје кораке на скијама са само 5 година, а чини нам се као да је било јуче. Толико смо се брзо спустили низ падине „српских Алпа“, да смо стигли чак до престоног града Београда, где смо се поклонили великом жупану Стефану Немањи, творцу српске државе и независности. ts_izsvetleproslosti_sts_skikop13god_sТу смо се дивили виртуозној руци руског уметника, који је из далеке српске прошлости, својом чаробном визијом, пренео у садашњост младим нараштајима лик нашег великана, да им увек буде надахнуће и путоказ у будућности. А онда смо на крилима неуморног „електронског голуба“ Радоја, одлетели у свој родни град, да малтене из облака, од јутра до сумрака пратимо кретање Сунца и са његових крила уживамо и кружимо над крововима кућа, над мостовима и зградама наше малене, али најлепше нам вароши. Овај видео дарујемо свим Трстеничанима (а и онима који се тако осећају) у расејању, ма где се налазили...

Фудбалери Трстеника тренирају пуном паром

ts_fktst_tren_sФК Трстеник се спрема за пролећни део првенства у сезони 2020/21. од 18. јануара. Под будним оком првог тренера Златка Марковића, који је у јесењем делу препородио игру Трстеничана, уочава се велика жеља за игром и надметањем. Један број фудбалера је на поштеди, што због повреда, што због болести, али већ од понедељка ће тим бити комплетан са могућим доласком и представљањем нових појачања. Вратила се и неколицина младих трстеничких талената из других средина, па ће под „диригентском палицом“ домаћег интернационалца Марковића, екипа Трстеничана сигурно бити укомпонована до те мере, да већ од заостале утакмице јесењег дела Српске лиге-Исток, слушамо ведре и лепе, победничке мелодије.

Како смо „удавили“ наш дрон

ts_djimini2_crash_sСнимајући детаље за обележавање празника многих школа и занатлија, НАШОМ НЕПАЖЊОМ вредни малени помоћник DJI MINI-2, коме смо се дивили, а уједно и уживали у фантастичним 4К видео материјалима, пао је у речицу крај манастира Љубостиње. Вода је тада била већа и мутна због отапања снега, па га је лако однела и скривала 3 пуна дана од нас. Нашли смо га тек трећег дана 35 м низводно од места пада, када се вода доста смањила и избистрила. Задивљујуће је (то нас је посебно изнендаило), прегледом микро картице смо установили, да је DJI MINI-2 снимао пуних 10:51 мин у води након пада!! Уверите се и сами у репортажи. Дужину снимка у води смо редуковали и прилагодили клипу, али оригиналан видео запис ће се чувати у архиви. Дрон је неупотребљив, као и батерија која је била у њему.

Давид против Голијата

ts_usamljeniekolog_sСваки већи водостај Западне Мораве, направи од десне обале реке праву депонију смећа недалеко од центра града. Постављањем сплавова испод вишеспратница, без одржавања и надгледања истих, доводи до гомилања правог ђубришта и нездравих услова за становање. Један од ретких заљубљеника у реку Александар Марковић-Леса, по ко зна који пут, једини покушава да ову еколошку катастрофу сам разреши. Хиљаде флаша, пластичних кутија, утопљених животиња балвана и шута са бројних узводних депонија уз обалу, покушава да бар донекле уклони. Овај тежак Сизифов посао, сигурно не може сам да одради и свест житеља наших река подигне на ниво, да штите ту исту воду која је и у нашим чашама за пиће.

У сусрет Светосављу и Богојављење

ts_ka_svetosavlju_sts_bogojavpobednik21_sВећ се одавно спремају, раде марљиво, стално са најмлађима. Спремају, већ на прагу долазећу школску славу Светог Саву. Трстеничко позориште, са својим најмлађим члановима и ђацима првих разреда основне школе у Грабовцу, увелико спрема делове презентације за Светосавску академију 27. јануара. Помогли смо и ми са наше стране, колико смо могли. Погледајте најаву... Наставила се традиција дуга преко 90 година на обали Западне Мораве у Трстенику. И ове године одважни и најхрабрији, а понајвише млади, запливали су на градској плажи до Часног крста. Мешовитом дисциплином „трачањем+пливање“, први је до легендарног крста дошао Лука Момировић (22-е године) из Бивоља крај Крушевца. Укупно је ове године учествовало 28 такмичара, а најстарији Зоран Мимовић из Трстеника је пливао у својој 62. години, и једини је учесник на свим обновљеним пливањима за Часни крст у нашем граду.

НОВЕ ВИДЕО ПРИЧЕ И У 2021. ГОДИНИ

ts_petkovica_sts_testnasnegu_sИспратили смо стару 2020. годину, а у Новој 2021. години настављамо да снимамо делове града из углова које нисмо могли да замислимо. У насељу Пејовац, дружили смо се са три млада трстеничка фудбалера која су тренутно у расејању и заједно смо уживали у сликама изнад њихових домова, улица и зграда. Тестирали смо по лошим метео условима (јака кошава до 12 m/s на -4 °C и по снежном кијамету) нову 4К камеру и летилицу, која је све издржала па и слетање у снег. Зато је добила назив „Мали Радојица“. ts_badvece21_sts_tstodozgo2_sСвима који нас пратите на страницама портала trstenicani.rs или trstenicani.com захваљујемо се на поверењу и времену које сте потрошили пратећи наше садржаје. Надамо се да смо у многим тренуцима, репортажама, причама и фотографијама свима бар мало помогли, да тмурне мисли и тренутке усамљеносати заменимо ведрим видео и фото материјалима, као и извештајима са спортских терена. Ако смо бар делић нове наде и вере у људску истрајност донели у ваш дом, успели смо. И у 2021. години настављамо са причама. Ево и кратке репортаже из шетње са бадњаком на бадње вече уз ватромет.

Први снег – У сусрет Богојављењу и Светосављу

ts_bogoj_svetos_sts_prvisneg21_sАко нас је епидемија донекле спречила да се поклонимо својим светим и обичајима, нове технологије нам враћају осећаје и још више буде сећања на стара времена и обичаје из нових углова и на свој начин... А први снег у 2021. години је пао 10. јануара, на радост најмлађих Трстеничана. Са њим је стигао и Снешко Белић, који је постао украс већине паркова, раскрсница и улица. Још увек на зимском распусту најмлађи су једва чекали да им беле пахуље покрију травњаке, игралишта и тобогане, да би одмах почели да котрљају прве грудве, које су врло брзо прерастале бесплатну дечју играчку-Снешка Белића. Први снег је донео најмлађима радост, старима опрез, а комуналцима забринутост.

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2021. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –