ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић – НОВО

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

МОРАВСКИ КОРИДОР Е-761: Обимни радови, арматуре, траса, петља, мостови

ts_petlj-ulz-izlz_sts_moststub12_sНа левој обали Западне Мораве завршени су темељи будућих носећих стубова најдужег моста на Моравском коридору код Трстеника. Неки нови „тумбаси“ очекују стубове за још ДВА БЕТОНСКА МОСТА. Са околних брда и планинских врхова Гледићких планина и Гоча, све то будно оштрим оком надгледају, сури орлови, јастребови и сиви соколови. Радови на фундирању носећих стубова су завршени на левој обали, следи смена екипа и машина, почиње израда стубова. Компанија BECHTEL–ENKA, са бројном машинеријом и радницима, почела је радове на целој дужини коридора кроз Општину Трстеник.ts_tst-petlja-4K_sts_mrkoridor22_russkele48_sЗахуктале се машине, багери, бушилице, гредери, бетонске мешалице, камиони. Радници на све стране. Пошто се на Моравском коридору, на деоници трасе од Медвеђе до Грабовца (дужина 9 км), налазе ТРИ најдужа моста на Западној Морави, сама траса је такође више од 80% комплетно на стубовима, формира се велика сепарација шљунка и бетонска база, у којој ће се правити све гранулације бетона и изливати греде за премошћења Мораве и спајање растојања између стубова. Зато се ради у 3 смене, до 1 сат после поноћи... Пратимо радове свакодневно и напредак истих, дружећи се са бројним мајсторима, возачима и инжењерима! Пратите наше репортаже...

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ – Дочек моштију Светитеља Туманских Зосима и Јакова

ts_svtrojica_zosim_sts_svtrojica_obnova_sО животу и подвизима Преподобног Зосима Синаита - Туманског, нема сачуваних историјских података, осим народних предања о његовој недужној смрти, која су забележена тек у XIX веку. Припада групи монаха исихаста, познатих под именом Синаити, који су у време кнеза Лазара, населили Србију, настанивши се у неприступачним туманским шумама, које до данас постоје, а манастир Тумане и добио име.
– Још од времена династије Обреновић, многи трговци, винари и хотелијери су средином XIX и почетком XX века обнављали, зидали и даривали нешто ново својој популарној „чаршији“. Тако су на прелазу између два века, свом граду изградили нови стајаћи Гвоздени мост на Западној Морави, (једини мост у то време на реци од Краљева до Крушевца) и прелепо здање, храм Свете Тројице са звонаром. Поред великих звона која су се чула надалеко својим препознатљивим звуком, на звонари се нашао (нешто касније до душе) и велики сат, који је даривала вароши жена познатог трговца и винара овдашњег. Подсећање, видео репортажа из 2012. год. Ево и данас, наш суграђанин, по угледу на свог деду чије и име носи, (некада познатог трстеничког хотелијера и винара, власника тада угледног хотела „Јадран“, наставља ту племениту традицију. При реновирању цркве, откривена је и надгробна плоча почившег свешћенојереја Вукосава Поповића из 1843. године, чији се подаци налазе у црквеним књигама. Радови на обнови цркве се настављају, а живописање унутрашњости цркве је интензивно. Пратимо радове и даље. Трстеник, децембар 2022. год.

Ово није Западна Морава, ово смо МИ...

ts_mrvpreti22_ecol_sШта све пронесу њене воде, шта јој све не раде огромним челичним кашикама багера, секу јој меандре, чупају „душу“, пуне је хемикалијама, отимају тополе и врбаке-стежу јој плућа. А по највише трују је ђубриштем, пестицидима, пластиком и разноразним грађевинским шутом. А она трпи и упозорава, ОПОМИЊЕ, али тек када подигне главу (ниво на 2 метра) сви се пробуде. А она се сваке године враћа као „феникс“ потпуно нова у пролеће, свежа, бистра, са својим прочишћеним песком и шљунком, са још више живота у себи. Како то само успева, поред нас који је темељно давимо, трујемо и пљачкамо. Не треба само људе називати херојима, већ и Западну Мораву можемо назвати српском ХЕРОЈЕМ, или српским ФЕНИКСОМ. Мелодију хероја, која прати ову нашу репортажу заслужила је потпуно, а ми, од најмлађих до најстаријих, стид и срамоту!

САВРЕМЕНА СРПСКА ПРОЗА – 39. књижевни сусрети

ts_bbljef_ssp39_sts_bbljef_ssp39_drvo_sВећ традиционално, завичајна библиотека „Јефимија“ из Трстеника организовала је 39. књижевне сусрете у оквиру надалеко познате манифестације о Савременој српској прози. Велики број књижевника, поета и књижевних критичара, окупио се на овој јединственој ретроспективи писане речи у српској култури. Овог пута у петак 18. новембра, представио се књижевни портрет Јовице Аћина, а о оделу писца говорили су: проф. др Михајло Пантић, Гојко Тешић, Александра Манчић, Верољуб Вукашиновић... Другог дана у суботу 19. новембра одржаао се округли сто „Стилистика савремене српске прозе“ којим је председавао Милош Ковачевић.

Концерт рок групе VAN GOG: Ноћас ми смо ту, због вас и компаса мог деде

ts_vangogkonctst22_s КОНЦЕРТ ГРУПЕ ВАН ГОГ у Трстенику – „Ноћас ми смо ту, због вас и компаса мог деде“, окупио је велики број младих и старих фанова доброг-правог рокен рола. Звонимир Ђукић - ЂУЛЕ, основао је ову групу давне 1986. године, а захваљујући компасу свог деде (рођеном Трстеничанину), који му се налази на гитари, држао се доброг пута и сигурног павца, згазивши после 36 година, чврсто на родну калдрму свог оца и својих предака. Било је изузетно дирљиво видети популарног Ђулета, како пред Трстеничанима љуби компас свог деде и упућује му речи искрене захвалности. Браво легендо, тако се памти и воли свој крај! Забележили смо укратко...

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ТРСТЕНИКА у II Светском рату – Сећања

ts_danoslb15-okt_s У спомен парку крај Западне Мораве, положени су венци и цвеће палим јунацима у ослободилачким ратовима Србије. Дан ослобођења трстеника у II Светском рату 15. октобар 1944. године, је дубоко урезан у историји нашег града. На тај дан се са пуно бола и туге осврнемо у прошлост и болне ране за све оне који су изгубили своје најмилије. Делегације побратимских општина су положили венце заједно са породицама погинулих, представницима општине Трстеник, Савеза бораца општине, Удуржења ратних инвалида и Војске Србије. Младе поете и хор „Живадинци“, су пратили церемонију, а старешина цркве „Свете Тројице“ у Трстенику, је служио опело свим страдалима.

ДОКТОР САВА НАША СЛАВА, све о трстеничким Ромима и њиховом спасиоцу

ts_drsava80-godidnjica_s
– Биографија, фото, видео историја. Кликни на фотографију и погледај.

 

 

МЕДВЕЂА И ВЕЛИКА ДРЕНОВА – Одозго у 4К и још по нешто

ts_mdv-vdrnv_s Посетили смо највећа села у трстеничкој општини, на левој обали Западне Мораве у чијим атарима вијуга траса будућег атопута Е-761, баш као и сама река. И док се обале и њиве са баштама купају у јесењим зрацима сунца, прелепи пејзажи одишу неком сетом и зебњом. Као и увек пуно посла у јесен на сваком кораку, по њивама, пољима и баштама-убира се каква таква летина. Све очи су упрте у већ видљиву вијугаву трасу Моравског коридора, да ли ће задржати младе и донети бољитак за њихово ново сутра, или ће их још брже одвести својим вијугама и асфалтом, са родног огњишта. Надајмо се да ће баш њима, донети бројне могућности са више избора за богатију будућност.

Ex-Jugoslovenski IV „Blanik kamp - kup“ Трстеник 2022

ts_blanikkup22_4K_sts_blanikkup22_sЕx-Jugoslovenski IV „Blanik kamp - kup“ Трстеник 2022. одржава се од 9-11. септембра 2022. године у нашем граду. Све пријатеље и ваздухопловце Аероклуб-Трстеник позива на дружење на Аеродрому-Трстеник. Дођите да увеличате овај леп спортски догађај. Само такмичење ће почети 10. септембра у 11. сати, претходно ће се извршити свечано отварање БЛАНИК-купа у 10 сати, а извлачење стартних бројева је у 9:30. Прочитајте комплетан тајмминг БЛАНИК-камп купа. Погледајте репортажу и неке детаље са тренинга и извођење лупинга једрилицом. Посетите 10. септембра Аеродром Трстеник, и уживајте у програму и акробацијама пилота.

ИСПОД МОРАВЕ НОВА ТРАСА ГАСОВОДА за места на левој обали реке

ts_novigas22_s Испод Западне Мораве избушена је нова траса за гасовода. Гас је намењен за места на левој обали реке у Општини Трстеник. Испод корита Западне Мораве, недалеко од главне гасне станице у Трстенику, машине су избушиле потпуно нову трасу за цеви гасовода који ће снабдевати места на левој обали реке (Богдање, Медвеђу, Велику Дренову и даље. Гас ће се користити како за домаћинства, тако и за фирме и мале предузетнике. Прво је забушена траса мањим пречником, а затим бушилицом правог пречника, кроз који су провучене и цеви за проток гаса догледно време. За време бушења испод корита Западне Мораве, фирми која је изводила радове, свесрдно су помагали чланви „Друштва за спортове на води-Западна Морава“ из Трстеника.

ТРСТЕНИК НА МОРАВИ '22: Песма, игра, чорбе, печење, чамци, пливање...

ts_danmrv22_hanspecenje_sts_danmrv22_trkacamc_sБаш весело са бројним гостима на Градској плажи у Трстенику. Дим се вио испод котлића са чорбом и роштиља, али и са ражња, где се окретао цео-бик од 500 кг, са кога су се делили бесплатни одресци и сендвичи за све посетиоце који су то желели. Заливало се хладним точеним пивом. Познати угоститељ Душан-„ХАНС“ из Kрњева код Велике Плане, је показао своје 30 година дуго искуство у печењу преко 1000 бикова на ражњу. Помагали су свом оцу ћерка и син, наследници вредне породичне традиције. Све то је омогућило шест успешних пословних људи из Трстеника, Врњјачке Бање и наше општине. ts_danmladih_loptenavodi-tst22_sts_danmladih_igrenavodi-tst22_sУ склопу традиционалне манифестације Трстеник на Морави '22. Канцеларија за младе и Туристичка организација општине Трстеник, организовали су ИГРЕ НА ВОДИ на градском Базену у Трстенику. Поводом 12. августа међународног ДАНА МЛАДИХ, Канцеларија за младе је припремила и вредне награде за најуспешније такмичаре и екипе. Овог пута учествовале су четири екипе. у надметању, три из Трстеника (Рођино кафанче, Ослић и Елиминатор) и једна из Крушевца (екипа Бехтел-Енка, млади са Моравског коридора из Турске и Индије). На трибинама је велики број посетилаца пратио такмичење и навијао својски за своје екипе. ts_plazauredj-tst22_sПред манифестацију Дани на Морави, захваљујући појединим „градским оцима“ Трстеника, коначно је очишћена од траве и муља (делимично), сама обала на уласку у воду на градској плажи код Друштва за спортове на води. Дуг период са ниским водостајем и топла вода Западне Мораве, омогућили су велико цветање и ширење водене траве, која је затрпала и прилазе за уношење чамаца у воду. Млади багериста из Грабовца је за само два дана, зналачким руковањем гредера, очистио је траву и разнео муљ из реке, испланирао моравски шљунак, омогућивши тиме шкољкама да поново осете моравски „шодер“, а за тили час плажа је просто „продисала“. Трава и хлад врбака су удахнули нову свежину купачима.
Дани на Морави 2021; Све видео репортаже (Плеј листа 8 клипова).

Завршио се 11. Street basketball – Трстеник 2022

ts_basket-tst22_sЈеданаести турнир у кошарци, познатији као Street basketball, свечано је отворен 1. августа ове године, а завршио се 7. августа победом сениора екипе „Рођино кафанче“. Кренуо је са уводним дуелима најмлађих екипа, па преко најстаријих ветерана све до најбољих сениора. Укупно је пријављено 30 тимова из града и околних места и то: 12 сениорских, 10 јуниорских и 8 екипа ветерана. Са лепо уређеним тереном и трибинама, уз добру музику и услугу, седам вечери ће се окупити млади и стари да уживају у кошаркашким маштаријама, уз професионалну услугу кафеа „БИОСКОП“. Сва дешавања на турниру пратили смо у нашим репортажама на YouTube каналу trstenicani.

30. ЈУБИЛАРНА РЕГАТА ИБАР-МОРАВА-ДУНАВ

ts_30regt_imd_s30. ЈУБИЛАРНА РЕГАТА ИБАР – МОРАВА – ДУНАВ. Три посаде, Трстеничана, Краљевчана и Крушевљана са укупно 15 чланова, отиснуло се на далек водени пут Морава-Дунав. У Крушевцу и Ћуприји прикључују се још 4-5 посада. Заљубљеници у реке, природу и дружење кренули су на ово нимало лако путовање, које изискује велике напоре, одлично познавање водотокова, управљање моторним чамцима и веслање на плитким деловима речних корита, поготову овог јула месеца када је водостај Западне и Велике Мораве на најнижим нивоима у последњих 10 година, уз дневне температуре и до 40 °C; Трстеник, 22. јул 2022. године.

ЈЕФИМИЈИНИ ДАНИ – Културно-духовна манифестација по 35. пут

ts_manstljubost_sts_jefskuti22_sИ ове 2022. године (од 15-17. јуна) ће се одржати културно-духовна манифестација ЈЕФИМИЈИНИ ДАНИ, који су посвећени првој српској песникињи и везиљи Јефимији, чије мошти почивају у манастиру Љубостињи крај Трстеника. Програм ће се одвијати три дана, а завршно вече је у порти манастира где ће се казивати „Похвала светом кнезу Лазару“ и уз бројна песничка приношења, доделити и награда „Јефимијин вез“ за најбоље песничко дело. Ове године добитник тог вредног признања је Слободан Јовић. За прва два дана су предвиђени бројни културни, уметнички и духовни сусрети и изложбе, посета манастиру Љубостињи, музеју и музичким дружењима.
Програм манифестације (кликни и погледај);
– Први дан, свечано отварање манифестације, пренос УЖИВО (трајање 1:29:00 h).
– Други дан, представљање књиге бр. 7 „Љубостињска приношења“ ПРЕНОС УЖИВО (1:05:10 h);
– Трећи дан, „Косовско опредељење данас – Кључ Косова“ ПРЕНОС УЖИВО (1:57:06 h)
– Треће вече, „Похвала кнезу Лазару“ и уручење награде „Јефимијин вез“ за најбољу збирку песама, уз гусле Бојане Пековић. – Видео запис из Љубостиње.

У ДРУШТВУ ВРГАЊА

ts_vrganji22_sПосле месечне суше, јун је почео кишама и невременом, али на зељиште жедно воде свака кап је добро дошла. У околним шумама изнад града, уз велику запару и топле лење сунчане зраке, у грабовим и храстовим „парковима“ дружили смо се са младим вргањима и белим печуркама, које су тек кренуле да ничу. Уз весели цвркут птица, свеж и чист ваздух, где дишете пуним плућима, брали смо младе вргање као „самопослузи“ (али нама знаној :-). Нашли смо и још по нешто, да се заслади душа пре уласка у шуму и у самој шуми, после пређених километара...

Свечано обележена СВ ТРОЈИЦА – ГРАДСКА СЛАВА ТРСТЕНИКА

ts_svtrojica_litija22_s1ts_svtrojica_litija22_s2Трстеник – Србија: СВ ТРОЈИЦА - ГРАДСКА СЛАВА У ТРСТЕНИКУ: УЖИВО смо пратили део литургије и саму литију градом. И овог јуна, велики број верника и гостију је присуствовао светој литургији и литији, коју је увеличао и служио владика Крушевачке епархије, господин Давид са својим и трстеничким свештенством. Колачари су са представницима општине и епископом Давидом, пресекли славски колач, а потом су служили све посетиоце богато припремљеном трпезом. Трстеник, 12. јун 2022. год. Уживо стримовали у пратили: https://www.trstenicani.rs/ и http://www.trstenicani.com/ ;

СА ТРСТЕНИЧКЕ КАЛДРМЕ: Улица Радоја Крстића

ts_ulradkrst22_sts_nevrgrad22_sПосле више молби и предлога, ево и улице Радоја Крстића. Ова улица је једна од најдужих у граду, а паралелно се пружа са улицама Цара Душана, Кнегиње Милице и Светог Саве. Почетак јој је на самој обали Западне Мораве, на месту званом „Појло“ (појило) и наставља преко најгушће „начичканих“ делова Трстеника, све до првог радничког насеља у граду, тзв. „Колоније“. Прешли смо и тај део са снимцима из ваздуха, па смо на моменте са малих висина, просто били у недоумици „да ли је ово Трстеник, којим шетамо сваки дан?“ Обећали смо да ћемо наставити са снимањем трстеничких сокака из посебних углова и висина, ево испунили смо и ово обећање. Ускоро следе нови погледи са наше калдрме, изнад и између зграда. А забележили смо у директном преносу велико олујно невреме које је захватило Трстеник 6. јуна 2022. око 13:15 h, а град је падао читавих 20 минута!

Свечано обележена СВ ТРОЈИЦА – ГРАДСКА СЛАВА ТРСТЕНИКА

ts_svtrojica_litija22_s1ts_svtrojica_litija22_s2Трстеник – Србија: СВ ТРОЈИЦА - ГРАДСКА СЛАВА У ТРСТЕНИКУ: УЖИВО смо пратили део литургије и саму литију градом. И овог јуна, велики број верника и гостију је присуствовао светој литургији и литији, коју је увеличао и служио владика Крушевачке епархије, господин Давид са својим и трстеничким свештенством. Колачари су са представницима општине и епископом Давидом, пресекли славски колач, а потом су служили све посетиоце богато припремљеном трпезом. Трстеник, 12. јун 2022. год. Уживо стримовали у пратили: https://www.trstenicani.rs/ и http://www.trstenicani.com/ ;

Свечано отворен Омладински клуб Општине Трстеник

ts_omldklub-tst_s1ts_omldklub-tst_s2У потпуно реновираним и адаптираним просторијама бивше Музичке школе „Корнелије Станковић“ у Трстенику, свечано је отворен Омладински клуб општине за младе од 15-30 година. Свечаним пресецањем траке и отварањем просторија за рад, вд помоћникa министра и руководилац Сектора за омладину Снежана Жугић, заједно са председницом општине Трстеник Миленом Турк, предала просторије директору Николи Миливојевићу за употребу, рад и креативно стваралаштво. Отворене просторије ће такође користити и особе са инвалидитетом, СОС дечја села-Центар за подршку породицама Краљево, Локација Трстеник и ФА Свети Никола. Реновирање и опремање просторија су финасирали Министарство омладине и спорта Републике Србије и Општина Трстеник.

СА ТРСТЕНИЧКЕ КАЛДРМЕ: Улица Љубостињска

ts_ulljubost22_sДанас улица др Милуновића. А дуги низ деценија најпрометнија и најважнија улица у вароши Љубостињска и то с' разлогом. Сав живи саобраћај било теретни, или сточни се одвијао преко Старог гвозденог моста, који су житељи Среза Трстеничког изградили својим задужбинарством, кулуком или мајсторским умећем. Тадашњи председник Среза Трстеничког Васа Анђелковић, је знао добро да ће то бити једини сигурни пут за прелаз преко увек ћудљиве Мораве, и био је у праву. Преко јединог стајаћег гвозденог моста, у Трстеник су се сливале колоне запрега, људи и тоне различитих роба. Једини сигурни прелаз Моравом између Краљева и Крушевца је у то време спајао Левач са Жупом, трговина и занатство цветало, кафане биле чувене по роштиљу, црвеном и белом вину, а највише по домаћој комовици. Вином и ракијом се снабдевало пола Србије. Међутим, ћурак се промени, дођоше неки нови „зналци“, одузеше вароши среско знамење, пребацише путеве да се вијугају другим удолинама и брдима, саградише бетонске мостове, а од људске вреве, запрега и трговачких бакалница, осташе само успомене. Од некадашњих 5 кафана у том сокаку, данас је само један-кафић. Једини који одолевају зубу времена, су стари Тумбас и стари кућерци.

DOS SOMBREROS Restaurante Mexicana – за Трстеничане, ОТВОРЕНО

ts_dossombreros_sДиректно из мексичких кухиња, стижу нам најукуснији деликатеси. Наше горе лист, Симке јуниор, испеко је свој кулинарски занат после завршене школе и специјализације, у правим мексичким ресторанима више од 5 година. И ево га у Трстенику, одлучан да суграђанима подари своје умеће и пекарске вештине које је стекао, у великом избору оригиналних мексичких јела. Послужиће вас у свом локалу, са разним варијантама тортиље: tacos, burito, quesadilla, shimishanga, flautas con pollo, taquitos con pollo... У самом центру града, имате прилику да пробате специјалитете нашег младог мајстора теста... ОТВОРЕНО!

СА ТРСТЕНИЧКЕ КАЛДРМЕ: Улица кестенова и забринути Трстеничани

ts_ulckest22_sastanak_sts_ulckestn22_s– Један број грађана, затражио је пријем код председнице општине Милене Турк, поводом све бројнијих гласина да ће се реновирањем улице Цара Душана, посећи стабла вишегодишњих кестенова, који су представљали симбол и знамење трстеничких сокака. У отвореном и искреном разговору, са видним емоцијама свих Трстеничана који су учествовали у дискусији, закључено је, а и потврђено од председнице да никаквог сечења стабала кестенова НЕЋЕ бити, а као знак добре воље општина ће на десетак места где су ранијих година поломљена стабла, засадити нове младице кестенова. Иако је то саобраћајни проблем, за простор за паркирање има више решења и тражиђе се најбоље. За десет дана је договорен поновни сусрет представника улице кестенова са председницом општине. Погледајте краћу репортажу са састанка у згради општине Трстеник.
– А некада давно, једино сокаче које је пролазило Старом чаршијом имало је на свом самом почетку велику капију на западу вароши, која се у сумрак затварала за све путнике намернике и на којој је светлео фењер. Један од дирека те капије је до пре 10-ак година био видљив и сви смо пролазили поред њега, незнајући да је био стар преко 200 година. То сокаче је полако прерасло у улицу, крај којег су ницале многобројне куће трговаца, занатлија и мајстора. Увек је имала са једне стране дрворед, који су формирали некада дудови, јабуке, липе, јабланови, а најдуже се задржао, па и дан данас, дрворед КЕСТЕНОВА. Сама улица је мењала имена од великих кнезова, краљева, преко маршала до царева. Данас јој је дато име Цара Душана. Добро се сећају сви који су радили у фабрици-Првој петолетки, да су их разгранате крошње тих кестенова штитиле од кишних капи, а лети од јарког сунца. По њеним кућерцима и радионицама је био препознатљив изглед вароши. Али бојимо се да ће новокомпоновани „кичерај и шунд“ у грађевини и архитектури, једноставно прогутати све њене знаменитости, па и кестенове. Зато смо 12 година, бележили и оставили за нека будућа поколења и времена, како су изгледали и како су се мењали наши чаршијски сокаци.

МОРАВСКИ КОРИДОР Е-761: Припремни радови за мост код Медвеђе

ts_mrkoridor22_most3_medveđai_sts_mrkoridor22_most4_plesmasi_sЗа Риплија! Моравски коридор стигао на обале Западне Мораве код Трстеника. Радови на фундирању носећих стубова трају више од три недеље. Компанија BECHTEL–ENKA, без помпе, скромно, али веома вредно са бројном машинеријом и радницима, почела је радове на НАЈДУЖЕМ МОСТУ будућег аутопута, на 48. километру у тзв. Сектору-2 (потезу Кључ-Гиздаревац-Ада) надомак града. Захуктале се машине, багери, бушилице, гредери, бетонске мешалице, камиони. Радници на све стране. Нема предаха, ради се у 3 смене, до 1 сат после поноћи. Посетили смо их пред сам смирај дана, а врило је као у кошници. Почињемо свакодневно да пратимо радове на изградњи овог моста, који ће са премошћењима бити дужи од једног километра! Најобимнији радови на Моравском коридору Е-761 (Сектор-2) Трстеник, су отпочели.

МОРАВСКИ КОРИДОР Е-761: Мост на 30-ом km, захуктале тешке машине

ts_mrkoridor22_most3_II_sts_mrkoridor22_most30km_sИзградња аутопута Моравски коридор Е-761 се увелико приближава општини Трстеник, тј. првом селу општине на левој обали Западне Мораве – Селишту. Израда носећих стубова на мосту код Кукљина је у пуној брзини, трасиран је и део пута ка Б. Води и селима наше општине Селишту и В. Дренови.
Кукљин у 4К резолуцији ОДОЗГО, (кликни и погледај видео). Свим запосленима на изградњи аутопута у фирми „BECHTEL–ENKA“ дарујемо видео репортажу уз мелодије за добар елан у даљем раду. Највећи и најтежи задаци за градитеље ће се изводити у нашем крају, пре свега због обимних радова на обалоутврдама, јер ту су и три веома опасне брдске притоке Западне Мораве, као и велико извориште питке ts_mrkoridor22_zemrad_sts_mrkoridor21_makresane_sводе Јасење-Звездан. Поред обалоутврда, ради ће се и уређење корита Љубостињске реке, као и вађење остатака уништеног Старог гвозденог моста. Најдужи мост (премошћење) на Западној Морави ће се радити надомак Трстеника (L=735 метара) и један је од три моста, који се налазе на растојању од само 9 километара (мост Медвеђа L=654,40 m, мост Грабовац (Вилин дар) L=505,05 m). Трстеник је једини град, кроз који „баш“ пролази Моравски коридор. Морава чека, а богме чекамо и ми, да све то забележимо за нека будућа времена. За сада снимамо обале реке и поља, како изгледају пре долазећих радова...

ВАСКРАС И ПРВИ МАЈ УЗ ПЕСМУ И ИГРУ

ts_kudtradc22_sts_fasvnikola22_sДва најеминентнија фолклора наше средине, КУД „Традиција“ и ФА „Свети Никола“, приредили су величанствени фестивал народних изворних песама и игара из Србије. Громки аплаузи су се проламали у препуној сали Народног универзитета уз кореографије, које су додатно украшавале народне ношње у свим дугиним бојама, зачињене опанчићима, јелецима, плетеним чарапама и шаренилом везених јелека и кецеља. Бројни играчи, од најмлађих до ветерана, наставили су деценијску традицију Трстеника у неговању фолклора и изворне народне музике нашег краја. Издвојили смо само делиће, са концерата који су трајали и више од два сата. Али, зашто одвојени наступи? Дарујте граду и једно ваше право надметање у ЗАЈЕДНИЧКОМ КОНЦЕРТУ, па да се истовремено покаже да и једнима и другима припадају само „...ОПАНЦИ“. Сала Дома културе би била премала да прими све заинтересоване, а они присутни би баш угрејали дланове искреним аплаузима и подршком.

НАЈСТАРИЈИ ТРСТЕНИЧАНИН – ТУМБАС (1899 - 1999 - 2022)

ts_pamtimo16_sts_remix16_sПротекле су 23 године од како су злочиначка крила „Милосрдног анђела“ уништила душу Трстеничана, трстеничког задужбинарства и градског симбола. Са Старим гвозденим мостом на Западној Морави, угасила су се и два млада живота наших суграђана, сећамо их се и памтимо. И овог 30. априла 2022. године, Трстеничани ће прошетати до Тумбаса, који је носио на својим стаменим плећима Стари гвоздени мост. Једино он није посрнуо ни задрхтао, одолео је ракетама злотвора. И данас камена „старина“ и даље пркоси на сред Мораве њеним великим водама, као што је пркосио минама октобра 1915. и ракетама из 1999. године. Гледамо га с' поносом и после рекордног мајског нивоа реке из 2014. и задњих поплава, марта 2016. године. Донације и искупљење душе оних који су га уништили, помоћ свих Трстеничана у дијаспори, ако су га Трстеничани народним кулуком градили, новцем владе Краљевине Србије и трстеничким среским наметом и изградили, онда би то могло и да се понови, по трећи пут. Садашњи гвоздени мост, пренети и поставити на тако тражену локацију деценијама Велика Дренова-Стопања, чиме би коначно директно и трајно спојили најкраћим путем Левач и Жупу, две најродније и најплодоносније регије Шумадије.

ИЗЛЕТ НА САМАР – 26. Пролећни дан планинара

ts_samar_26pdp_sСтазу дугу око 18 км, са висинском разликом при успону од 600 метара и силаску од 500 метара, прешло је успешно више од 300 учесника из 24 планинарска друштва, као и гостију из целе Србије. До највишег врха Гледићких планина Самара (922 м), ишло се лаком стазом, која је била препоручљива за све узрасте. Најмлађи учесници су биле сестре близнакиње од 8 месеци из ПК „Железничар“ из Алексинца, а најстарији учесник је био Крушевљанин са 84 године. Уз помоћ Општине Трстеник, организатор је обезбедио учесничку књижицу, амблем, печат акције и успутних врхова, пригодне награде за најмлађег и најстаријег учесника, као и за најмасовније учешће екипа. Такође је обезбеђен ручак и превоз од Трстеника до исходишне тачке и повратак до Трстеника. Субота, 9. април 2022. год.

Грабовац – Зидине Јерининог града и донжон кула, данас

ts_tstjergrad4k_sts_tstjergrad22_sЈедан од највећих археолошких локалитета (нажалост веома мало истражен и испитан) у нашем крају, налази се на 2 километра од Трстеника изнад самог насеља Грабовац, где је Западна Морава пробила масив Гладићких планина и направила кланац, раздвајајући их тиме од падина Гоча. Кроз тај теснац долином Западне Мораве кретаo сe римски, а касније и византијски Војнички пут (Via Militaris). Истим овим правцем проћи ће и ауто-пут Моравски коридор, баш испод Јерининог града. Претпоставља се да је од давнина на овом месту-теснацу, била бар војна посада, за контролу и заштиту, што се може видети и на првим слојевима зидина-бедема, који је дугачак више стотина метара. На самом узвишењу се налазе остаци главне куле, за коју се претпоставља да је, по првим археолошким налазима из 2010. и 2012. год. место постало и велико насеље са војном посадом у време Вука Бранковића и деспота Стефана Лазаревића. Истраживањем је пронађено разно оружје, грнчарија и новчићи, који тачно датирају време када је насеље било најживље, непосредно пре и после Косовске битке. Због близине манастира Љубостиње, претпоставља се да је град био и прва заштита самог манастира од Турских упада... – Опширније.

Трстеник у ратној стихији (1941-1945) – Том I 1941.

ts_ratstih41_sНародна библиотека „Јефимија“ Трстеник, организовала је презентацију издаваштва и представила књигу: Станка Бзенића, ТРСТЕНИК У РАТНОЈ СТИХИЈИ (1941-1945) ТОМ I 1941. „Ланци нам се кују клети – Априлски слом Краљевине Југославије и неслога побуњеника“. Поводом обележавања Дана библиотеке, о књизи су говорили: др Предраг Ј Марковић, др Немања Девић и Верољуб Вукашиновић, а одломке из књиге је читао Душан Јовић бард „Трстеничког аматерског позоришта“. Већница Народног универзитета Трстеник, је била мала да прими велики број заинтересованих за издање ове књиге. После надахнутих излагања др Марковића и др Девића, у насталој дискусији се видело, да и после 80 година још увек има неслоге и код данашњих „побуњеника“...

ВАШАР на Младенац – После више од две године

ts_vasarmladenac22_sПоново вашар у нашем граду на Младенац. После више од две ипо године, зашаренила се главна улица ка пијаци. Тезге пуне робе, од текстила и потребштина за домаћинство, па преко алата и ђаконија, до опанака, лимарије и разноразних дрвенарија. Прошетали смо вашаром и ми, да се уверимо у то, колико је народу ово требало после две године „страха од вируса“. Шале на све стране, осмех и доскочице за тезгама. Вртели се ражњеви са печењем и роштиљи на све стране, поздрави и загрљаји оних који се нису дуго видели и како казаше у пролаз „претекосмо“. Домаћице се замајале око шерпи, са лонцима и тигањима, а богме и са оклагијама... Млади око ђинђува и украса за вољене, деде и бабе око играчака за унуке. А и сунце се обрадовало првим данима пролећа, па је својом топлином частило све, да не буду у журби...

МОРАВСКИ КОРИДОР Е-761: Мост на 30-ом km, захуктале тешке машине

ts_mrkoridor22_most3_II_sts_mrkoridor22_most30km_sИзградња аутопута Моравски коридор Е-761 се увелико приближава општини Трстеник, тј. првом селу општине на левој обали Западне Мораве – Селишту. Израда носећих стубова на мосту код Кукљина је у пуној брзини, трасиран је и део пута ка Б. Води и селима наше општине Селишту и В. Дренови.
Кукљин у 4К резолуцији ОДОЗГО, (кликни и погледај видео). Свим запосленима на изградњи аутопута у фирми „BECHTEL–ENKA“ дарујемо видео репортажу уз мелодије за добар елан у даљем раду. Највећи и најтежи задаци за градитеље ће се изводити у нашем крају, пре свега због обимних радова на обалоутврдама, јер ту су и три веома опасне брдске притоке Западне Мораве, као и велико извориште питке ts_mrkoridor22_zemrad_sts_mrkoridor21_makresane_sводе Јасење-Звездан. Поред обалоутврда, ради ће се и уређење корита Љубостињске реке, као и вађење остатака уништеног Старог гвозденог моста. Најдужи мост (премошћење) на Западној Морави ће се радити надомак Трстеника (L=735 метара) и један је од три моста, који се налазе на растојању од само 9 километара (мост Медвеђа L=654,40 m, мост Грабовац (Вилин дар) L=505,05 m). Трстеник је једини град, кроз који „баш“ пролази Моравски коридор. Морава чека, а богме чекамо и ми, да све то забележимо за нека будућа времена. За сада снимамо обале реке и поља, како изгледају пре долазећих радова...

Свети Трифун – Дан винара и виноградара трстеничког краја

ts_svtrifun22_sСвети Трифун је одвајкада био слава и празник виноградара и винара трстеничког краја. И ове године под покровитељством општине Трстеник и Туристичке организације, приређена је свечаност проглашења и уручење признања и награда најуспешнијим винаријама за најбоља бела, розе и црвена вина. Трстенички крај спада у три највећа виногорја у Србији, са преко 3000 хектара под засадима најбољих чокота винове лозе, како аутохтоне, тако и калемљене. Ове године је конкурисало преко 80 узорака вина, а најбољи су добили и заслужена признања и награде, мада није било лоших вина, али су се победници за нијансу више истакли у квалитету. Заслужене награде и признања, добитницима су уручили председница општине Трстеник Милена Турк, председник Скупштине општине Герасим Атанасковић и председник удружења „Свети Трифун“ из Риљца Секулић Милан.

Трстеник одозго и у „раљама времена“

ts_tstodozgo22_sts_tsturaljvrem22_sЛепа слика из Трстеник у зимском периоду, уз тестирање програма и опреме на ниским температурама, као и „Блиски сусрет III врсте“ у ваздуху! У „раљама времена“, ту покрај нас. Историја нас учи: – Онај ко не познаје своју прошлост, неће имати ни своју будућност! – И ово је Трстеник, сваки дан пролазимо крај тих оронулих кућа и зграда, а да се не запитамо: Чије су то куће биле? Ко је живео ту и када су зидане? Некада давно су то биле куће великих домаћина, трговаца, винара, кафеџија, хотелијера, народних посланика, председника општине, људи који су пре и после Великог рата, својим новцем градили и Трстеник и Врњачку Бању. А данас заборављени, а њихови некадашњи домови запуштени и руинирани... Снимано, 22/30. јануара 2022. године.

БОГОЈАВЉЕЊЕ – Пливање за Часни крст 19. јануар 2022.

ts_bogojav22_sts_bogojav22_sИ ове године на Богојављење, у духу дугогодишње традиције града, за Часни крст је пливало на Градској плажи 27 најодважнијих житеља Општине Трстеник, као и гости из Крушевца, Вњачке Бање, Александровца и Бруса. До Часног крста је први стигао Немања Ерић из Оџака (30 година), који је одмах од старта запливао као прави ватерполиста и без проблема први допливао до вредног Часног крста. На Градској плажи по лепом и сунчаном времену, окупило се око 500 посетилаца који су уживали у трци и бодрили све пливаче. Победнику је председница општине Трстеник Милена Турк, уручила пригодан поклон, а за све пливаче такође је обезбеђена успомена на данашњи дан (мајица, пешкир и торба), а потом и свечани ручак крај реке у друштву Спортова на води „Морава“ Трстеник.

2022 – Срећан Божић-Христос се роди !

ts_badnjevece22_sts_nvgod22_sНа Бадње вече, укључили смо се УЖИВО у свечано паљење бадњака и ватромет. Послата и громогласна подршка Новаку Ђоковићу (на самом крају видео стрима). Деда мраз са својим светлећим санкама и ирвасима, директно из Лапоније слетео на трстеничку калдрму, где се дружио са најмлађима, комшијама и пријатељима. И ове године портал trstenicani.rs и trstenicani.com наставља дружење и представљање у слици и филму догађања из Трстеника. Тако ћемо и ових празничних дана и ноћи да се укључујемо и приказујемо шта се тренутно дешава у граду, како се испраћа стара и дочекује Нова година. Биће и директних укљученја, снимака, погледа ОДОЗГО, дању и ноћу. Пратите ове странице и наш и ваш канал са преко 1200 видео репортажа на YouTube trstenicani. Хвала свима што нас пратите, желимо Вам здраву, успешну и пре свега радосну у срећну Нову 2022. годину.

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2021. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –