ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић – НОВО

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „Јефимија“– 70 година од оснивања и рада

ts_bibljef70_s1ts_bibljef70_s2Народна библиотека „ЈЕФИМИЈА“ Трстеник, одликована Сретењским орденом III степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда, а поводом 70 година од оснивања и рада. Ово високо државно признање примио директор библиотеке, песник Верољуб Вукашиновић. Одржана је и Свечана академија поводом овог јубилеја 19. фебруара 2024. године. на којој је приказан документарни филм „СА ИМЕНОМ ЈЕФИМИЈЕ“ (Продукција-Радио телевизија Трстеник). Водитељи програма били су Маја Чомагић и Душан Јовић. У сали Дечјег одељења библиотеке „Јефимија“, представљена је и документарна изложба „70 ГОДИНА ТРСТЕНИЧКЕ БИБЛИОТЕКЕ“.

МОРАВСКИ КОРИДОР Е-761: Премошћени мостови „нападају“ се надвожњаци

ts_mrvkrd23_s1ts_mrvkrd23_s2На левој и десној обали Западне Мораве завршавају се радови на бетонирању стубова будућег најдужег моста на аутопуту. Са околних брда и планинских врхова Гледићких планина и Гоча, све то будно оштрим оком надгледају, сури орлови, јастребови и сиви соколови. Компанија BECHTEL–ENKA, почев од марта, наставља са комплетирањем трасе, обалоутврдама, изградњом денивелација (премошћења надвожњацима и мостовима) на укрштању са локалним путевима, улицама и потоцима. Пошто се на Моравском коридору, на деоници трасе од Медвеђе до Грабовца (од 43. до 52. км, на растојању од 9 км), налазе ts_mrvkrd23_s3ts_mrvkrd23_s4ТРИ најдужа моста на Западној Морави, сама траса је добрим делом комплетно на стубовима. Зато је у непосредној близини аутопута изграђена и велика сепарација шљунка са бетонском базом, где се праве бројни бетонски делови за трасу и обалоутврду. Пратимо како се радови одвијају и даље, дружећи се са бројним мајсторима, возачима и инжењерима, али и са чарима Западне Мораве. За праве информације, фото и видео репортаже, будите и даље са нама. Са Трстеничанима сте на правом месту.

Бадње вече УЖИВО – паљење бадњака и ватромет 6. јануар 2023.

ts_badnjevece23_sХРИСТОС СЕ РОДИ – У порти храма Свете Тројице у Трстенику, на бадње вече се окупио велики број Трстеничана који су дошли да у радости и весељу освештају свој кућни бадњак, да би са рођењем Христа ујутру дочекали са срећом и у благостању свог положајника, који ће им пожелети свако добро: здравље, напредак, успехе, срећу, а младима новоу принову у колевци. После молитве за добробит свих житеља трстеника и околине, на великој ватри се упалио и црквени бадњак, са кога ће се после нагорети онај кућни-домаћински за породицу и укућане. Одмах након Божићних порука и жеља радосница за добробит града, уследио је леп ватромет на одушевљење бројних присутних у порти као и гостију у самом центру града. Трстеник, 6. јануар 2023. год.

БОГОЈАВЉЕЊЕ – Пливање за часни крст 19. јан 2024. 12h ПРЕНОШЕНО УЖИВО!

ts_bogojavljenje24_sts_bogojavljenje40_s...У Трстенику пливало рекордних 88 пливача. КРСТ У РУКАМА ВИКТОРА МИЛАНОВИЋА. Пливање за часни богојављенски крст у Трстенику, одржан је једанаести пут за редом. Манифестација која је обновљена 2014. године окупила је рекордни број учесника. После освештења воде, у Западну Мораву, на трстеничкој Градској плажи, тачно у подне, запливало је 88 храбрих и одважних витезова. Уз подршку више стотина грађана, до једанаестог богојављенског крста, први је допливао Крушевљанин Виктор Милановић, до недавно ватерполиста Расине. Први пут, на овогодишњој манифестацији, наступиле су и три девојчице: Маша Шљивић (9), Дуња Лекић (11) и Николина Главоњић (14). Најмлађи учесник био је седмогодишњи Филип Лекић, а најстарији Драган Јанковић - Лангер (69), из Трстеника. Репортер „Журнала“ из Трстеника, М. Веселиновић.
– После 10 година, сада већ традиционално и надахнуто, наставља се малтене вековна традиција пливања за Часни крст, у леденој Западној Морави на обали Градске плаже у Трстенику. Први смо пре тачно 10 година покренули акцију -Трагом заборављених фотографија- где смо пронашли, како је то све изгледало давне 1939/40. у парку кафане „Пролеће“ код Старог гвозденог моста. Трстеничане је фотографија „пробудила из дугогодишњег заборава“, кренули су да обнове и заживе заборављен и после рата забрањен, црквени и народни обичај, када се цео град окупљао поред Старог гвозденог моста, говорећи једни другима: „Христос се јави.“ Тада се по освештењу речне воде и Часног крста, ишло на обалу испд Тумбаса, да се види који ће најодважнији Трстеничанин, скоком са самог моста у ледену Мораву, први доћи до Часног крста. Не памти се да је ико од њих икада зарадио прехладу, па чак ни кијавицу. Тако је било и ових јануарских дана 2014. године, када је 19 најодважнијих Трстеничана запливало својом Западном Моравом после много, много протеклих, снежних моравских вода. – Ево како је све то изгледало 2014. год. (Опширно-фото, слајдови).

БАДЊЕ ВЕЧЕ – УЖИВО из порте храма Свете Тројице у Трстенику

ts_badvece24_sОвог 6. јануара 2024. године у 16:30 h, директно укључење из порте храма Свете Тројице у Трстенику. Пратили смо део службе целивања бадњака, паљење бадњака и ватромет. Били смо са бројним верницима, гостима и Трстеничанима, да обележимо овај свечани тренутак. Многи наши суграђани су сами ишли у оближње шумарке и уз бројне прангије, одрезали сами свој бадњак, полили га црвеним вином и помолили се за добро здравље, срећу и благостање својих најрођенијих и најближих. Овог јануара нажалост нема снега, чак ни на оближњим планинама и брдима, па нам Божић више личи на најаву пролећа са тренутном температуром од 12 °C. Ако желите да будете са нама, пратите Трстеничане на YouTube каналу.

МИТРОВДАН 2010. и данас...

ts_2010-8-nov_sПре пуних 13 година – На Митровдан trstenicani.com су представили прве бајтове текстова, фотографија и линкова на сајту и тако смо се по први пут претставили свету. Замењена је статична фотографија и покренут је први слајдер са музиком путем темплејта-шаблона. Представљене су и прве флеш анимације, јава „мрдалице“ и почело се припремањем првог видео клипа. Данас се на сајту налази преко 1800 video mp4, wmv i флеш видео клипова, различитих резолуција и величина, са више од 50 галерија и слајдова... А после пуних 13 година, тај број је далеко већи... Наравно, све наше видео репортаже можете погледати у пуном формату (FHD i 4K) резолуцији на нашем и Вашем YouTube каналу. Пратите нас и даље.

 

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2021. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –