ts_berbz_sts_mica_lenka_sБерберско фризерска задруга у Трстенику, почела је са радом давне 1951. године. Почела је у исто време када и Берберска задруга у Врњачкој Бањи; чак се помиње да је била само филијала бањске Берберске задруге. У Трстенику се налазила дуго времена у самом центру града, тачно где је данас продавница Неопланте. Окупљала је свршене берберске мајсторе и ученике, како берберског заната тако и ученике фризераја. Имала је две просторије: берберницу и женски фризерскои салон. Берберска задруга је касније 1970-их година премештена у нове просторије у приземљу зграде тзв. „осмоспратница“. На слици лево запослени у Берберско фризерској задрузи, давних 1950-их година. – Преузми видео (flv, 17,4 MB, 480x360 px, 4:04 min).
На слици изнад, у горњем реду с' лева: један од браће близанаца Бранко Зелко, Раде (Цврца), чика Буда (учио занат код Менте берберина, касније прешао у Берберску задругу), Олга Мухер и ученик из Јагодине Н. Манџукић. Доле чуче: Мица бербер и Ленка фризер.

ts_lenka1

Милица Мица Цветковић (1934-2022), бербер

Породична традиција: Милица-Мица, (девојачко Брзаковић) је рођена 1934. године у Врњачкој Бањи од оца Милоша и мајке Душанке. Као и сва деца волела је свога течу, Менту берберина–Милентије Мента Костић (1893-1945), који је имао најпознатију берберницу у самом центру Трстеника до хотела Топаловић; какве ли случајности, баш некако преко пута те радње, у будућој Берберско фризерској задрузи, Мица ће учити тај исти занат. Наслеђени гени су учинили своје. Мица је наследила свог рођака у Трстенику, где и дан данас после више од 60 година, и даље шиша и брије многе Трстеничане.
Игра судбине је хтела да се уда за Радета–Радивоје Раде Цветковић (1928-2008), свима уТрстенику познатији као ts_rade_1Раде-Цврца, који је такође био берберин и један од оснивача Берберско фризерске задруге у Трстенику 1950. године.
Раде је син Душана Цветковића (1902-1935), који је исто био берберин у Трстенику. Заједно он и Мица су бријали и шишали преко 20 година у задрузи, а после и у својој приватној радњи све до пензије. А популарна тетка Мица, још увек држи свој чешаљ и маказе и са поносом показује бријач „два близнака“, којим се служио и њен теча Мента. ts_mastrp_sОштар је и брија ефикасно и дан-данас, после више од 100 година. Бријач је Мица поклонила Ментином праунука у Врњачкој Бањи. Ми Трстеничани, можемо са поносом рећи, да се берберска традиција породице Цветковић-Костић наставила и после више од 100 година. Зато и кажемо, да ни једна мушка глава са трстеничке калдрме није одрасла, а да није бар једном подшишана или обријана, руком породице Цветковић.

 

На слици лево је Мајсторско писмо Еснафске управе Краљевине Југославије из 1927. године, које је издато Душану Цветковићу из Трстеника, да може самостално и стручно да обавља берберске услуге, као признатом мајтору заната-берберском.

ts_mica_port2

Иначе прве берберске потезе бријачем је Мица учила као ђак у радњи код Душана Цветковића до воскарнице, (Моравска улица некада, данас Др Милуновића), уз продавницу боја Веље „бојаџије“. Онда је крајем 1950. године отворена филијала бањске Берберске задруге у Трстенику и сви су од 1951. године прешли у задругу. У локалу породице Симић, где се налазила задруга тада, (данас продавница Неопланте) су у почетку биле многе занатлије: бербери, фризери, шустери, кројачи... У Берберској задрузи је Мица провела пуних 36 година, да би се пензионисала маја 1988. године. Као бербер ради пуних 65 година...
Ових дана посетили смо нашу Трстеничанку, тетка Мицу, евоцирали успомене на старе дане са трстеничких сокака и дивили се њеном чилом духу, ведрини која зрачи топлином, њеном оптимизму, увек спремној за причу и шале, њеној окретности као код чигре... Као и све баке, са радошћу прича да од ћерке Биљане има две унуке и 4 праунучета-Бојану, Ђорђа, Лазара и Милицу. Ове редове, поклањамо њеној занатској породици и традицији; ...свом отачеству, Трстеничани.ts_lenka1

Миленка Ленка Нинковић (1936-2018), фризер

Миленка-Ленка, је рођена 1936. године у Трстенику. Отац Радмило Радивојевић (познати бригадир Ватрогасног друштва из Трстеника) и мајка Румена, су имали троје деце (Милија најстарија сестра, Ленка и брат Велимир-Веља (дугогодишњи ген. директор „ИХП Прва петолетка“).
Као ученик другог разреда гимназије, прешла је у Школу ученика у привреди и изабрала фризерски занат. Почела је са радом, млада крајем 1949-е године, а по отварању бањског одељења Берберско фризерске задруге у Трстенику, 1951. године, ради у женском фризерском салону, са Олгом из Смедерева и Олгом Мухер из Трстеника, прво као ученик, а од 1954. године као радник–мајстор фризерског заната. У задрузи је остала све до 1964. године.
Фризерски салон је неко време, због малог простора, био измештен у локал до бербернице, према Јадрану, а касније је прешао у приземље популарне „осмоспратнице“. Ленка од 1967. године почиње са радом самостално и убрзо 1968. отвара први локал у кући породице Петровић (Радована-Ере) у Чајкиној улици. А локал у коме ради и данас, је отворен 1978. године. Са супругом Миодрагом је имала сина Момчила-Мому, који нас је на жалост, веома млад напустио.
И данас, после више од 60 година рада са фризурама, Ленка је и даље је са својим верним муштеријама у истом локалу...

ts_lenka_portr2 ts_lenka_pvl_s

У Берберско фризерској задрузи је учила и радила са многим трстеничким фризерима и берберима; Ленка се увек радо сећа: Олге, Луле, Милана, Драгана, Буде, Небојше, Мице, Славке, Наде, Радета, Милета и Банета Караџић, Миливоја, Лепосаве, Свете, Маре, Љиље... Како каже, остале су дивне успомене на дружења и забаве на које су одлазили. Дисало се једном душом...
Током свог рада Ленка је постала прави виртоуз у раду са косом. Својим вештим прстима и неисцрпним идејама о изгледу фризуре, чешљем, феном, маказама, виклерима (папилотнама) је толико усавршила свој занат, да је постала једна од најпознатијих фризера у крају. Да је то тако, говоре нам преко 20 освојених првих награда са својим фризурама током одржавања модних и фризерских ревија од Љубљане до Скопља. Добитник је бројних признања и похвала за своје креације од великог броја модних часописа.
Скромна, тиха, повучена, Ленка није волела да истиче своје успехе. Ипак, успели смо да те лепе успомене изнесемо на светлост дана...

У посети код Ленке. (Погледај филм) – Преузми видео (flv 18,8 MB, 480x360 px, 4:25 min).

ts_opanak

Галерија

ts_mcv_01s ts_mcv_02s ts_mcv_03s ts_mcv_05s ts_mcv_04s ts_mcv_06s

ts_len_01s ts_len_02s ts_len_03s ts_len_04s ts_len_05s ts_len_06s

ts_rdcv_01s ts_rdcv_02s ts_rdcv_03s ts_rdcv_04s ts_rdcv_05s ts_rdcv_06s

JW Player goes here

** Галерија ће се временом допунити новим фотографијама;