Ћирилица
Latinica
ts_bozic24_lat_s

 

(10. jul 2010. – 31. maj 2024.)
32,719.402 pregleda

Četvrtak, 20. jun 2024.

 

ELEKTRODISTRIBUCIJA TRSTENIK
(ZAVIČAJNI LEGAT EPS-a)

ts_elektdistrb-tst_sl1

 

ljvkd_bl
Ljubiša Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima,
- život i delo,
- novinar POLITIKE
Opširnije...

 

ts_registryoutube_s

Do decembra 2023. upisan 3640-i
SUBSCRIB (pratilac) na
trsteničani on YouTube!
Hvala svima što nas gledate.

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radtst_glstr_s

Čuvari dobre muzike

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

 
  Neko je taman jutros hteo da uči. Došlo mu, rešio je, ali ne može, ne damu se-mora u školu.  

 

FUDBAL sezona 2021/22

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

MORAVSKI KORIDOR E-761: Radovi kod Trstenika 43-52. km

ts_mrvkrd24_s1ts_mrvkrd24_s2Na levoj i desnoj obali Zapadne Morave završavaju se radovi na betoniranju stubova budućeg najdužeg mosta na autoputu. Kompanija BECHTEL–ENKA nastavlja sa kompletiranjem trasa, obaloutvrdama, izgradnjom denivelacija (premošćenja, nadvožnjaci i mostovi) na ukrštanju sa lokalnim putevima, ulicama i potocima. Pošto se na Moravskom koridoru, na deonici trase od Medveđe do Grabovca (od 43. do 52. km, na rastojanju od 9 km), nalaze TRI najduža mosta na Zapadnoj Moravi, sama trasa je dobrim delom kompletno na stubovima.ts_mrvkrd24_s3ts_mrvkrd23_s4 Zato je u neposrednoj blizini autoputa izgrađena i velika separacija rizle i šljunka sa betonskom bazom, gde se prave brojni betonski delovi za trasu i obaloutvrdu. Uz svakodnevno praćenje radova, podsećamo i kako smo počinjali sa snimanjem 2021. Kako je Moravski koridor izgledao pre tri godine: NEKADA i SADA! Pratimo kako se radovi odvijaju i dalje, družeći se sa brojnim majstorima, vozačima i inženjerima, ali i sa čarima Zapadne Morave. Za prave informacije, foto i video reportaže, budite i dalje sa nama. Sa Trsteničanima ste na pravom mestu.

 

JEFIMIJINI DANI – 2024

ts_plesmatr24_s1ts_mrvkrd24_s2U Trsteniku su svečano otvoreni 37. Jefimijini dani, dugi niz godina prepoznatljiva i jedinstvena kulturno-duhovna manifestacija u Srbiji. Jefimijine dane je ove godine otvorila predsednica opštine Trstenik Milena Turk, a prve večeri, poznata umetnica Bilja Krstić sa pratećom grupom „BISTRIK“, je uveličala sam događaj i predstavila vokalni biser grupe, našu Trsteničanku Teodoru Risimić, na koju smo baš ponosni. Evo u kratkim reportažama, pogledajte i vi lepotu srpske etno baštine i lepotu pojanja.
Ljubostinjska prinošenja, godišnjak Br. 9; Kompletno izdanje u pdf formatu.

 

PLES MATURE 2024: Ispred fontane na Cvetnom trgu

ts_plesmatr24_s1Evo nas opet na trgu ispred fontane, da ukratko ispratimo ples maturanata trsteničke srednje Tehničke škole i gimnazije „Vuk Karadžić“. Na već ustaljene i pomalo zastarele taktove preko zvučnika, mladi su kao i do sada, na svoj način to sve „adaptirali“ za današnja vremena. Mi smo im pomogli da uz zvuke nekih starih ritmova i taktova, sada obrađenih digitalno i u bržoj varijanti, kakva je i današnjica življenja, sve to obradimo na naš način i uz naše taktove za igru. Koliko smo uspeli da to prilagodimo, procenite sami, ali bar se nadamo da ćete na kratko osetiti mladost i radost u vašem telu.

 

PRVA TRSTENIČANKA KOJA JE ISTRČALA MARATON ( 42 km i 195 m)

ts_bgdmrt-astnk24_sts_mrtmedlja-astnk24_s2Na 37. Beogradskom maratonu naša Trsteničanka, doktor fizičko-hemijskih nauka Ana V Stanković članica trkačkog kluba BRAVE HEARTS - Beograd, je posle pretrčanih 12 polumaratona PRVA DAMA sa ovih prostora koja je istrčala i stazu punog maratona od 42 km i 195 m. Ona i koleginica iz kluba, ekonomista Vesna Milašinović (Jagodina), zajedno su trčale pun maraton uz veliku podršku i praćenje na bicikli, koleginice iz Beograda Lole Paunović. Nakon operacije pokidanih ukrštenih ligamenata (na skijanju) pre 6 godina i 3 godine velikih odricanja i napornih treninga, uz stručnu pomoć iskusnih trenera kluba, uspela je. Sve čestitke od brojnih Trsteničana i jedno veliko BRAVO!

 

16. Memorijalni fudbalski turnir – pobednički pehar Trsteničanima

ts_lubvukd16tr_s1ts_lubvukd16tr_s2Legenda Trstenika, „Politike“ i sportskog novinarstva, Ljubomir-Ljubiša Vukadinović se ne zaboravlja. Tim povodom, posle petogodišnje pauze, lepa tradicija je nastavljena. Četvrti put uzastopno na Memorijalu su učestvovali veterani, a organizator Turnira bilo je Udruženje fudbalskih veterana Trstenika pod pokroviteljstvom Opštine Trstenik i PPT Namenska iz Trstenika. Na parketu Hale sportova, posle više godina, sreli su se nekadašnji asovi kruševačkog Napretka, Radničkog iz Kragujevca, Sloge iz Kraljeva i Trstenika PPT. Posle svečanog otvaranja, čast da izvede početni udarac ukazana je jednom od najvatrejnijih i najstarijem navijaču Trstenika, Dragoljubu Mandžukiću-Gagiju, koji je napunio 94. godine i još uvek redovno posećuje utakmice svojih ljubimaca. – Ceo tekst reportera „Žurnala“ iz Trstenika.

 

IZDVOJILI SMO SA DOČEKA DELA MOŠTIJU SVETOG VLADIKE NIKOLAJA

ts_svvldknikl_sU manastiru Ljubostinji je 8. maja 2024. godine, upriličen doček dela moštiju Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa kruševačkog G.G. Davida, Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog G.G. Isihija i Visokoprepodobne Igumanije ljubostinjske, mati Hristine. Svečanoj litiji i pohranjenju dela moštiju prisustvovali su i oba episkopa, igumanija Hristina sa terase konaka, brojna sveštena lica i monasi, jedan broj monahinja iz drugih manastira i veliki broj vernika koji su celivali mošti samog sveca. Vladika Nikolaj je baš iz manastira Ljubostinje interniran u nemački logor, januara 1942. godine. Na veliku žalost brojnih Trsteničana, pri samom činu služenja u pomen vladiki Nikolaju, upokojio se i dugogodišnji paroh trsteničke crkve Protojerej Stavrofor, Milosav-Micko Egerić. Ovu reportažu, prilažu za pokoj njegove duše i osmeh koji nam je darivao neposredno pre odlaska u rajsko naselje, njegovi Trsteničani.

 

TRSTENIK NA ZAPADNOJ MORAVI – VREMEPLOV

ts_tst24-nekada_sKako se to kaže, Zapadna Morava je „žila kucavica“ trsteničke varoši. Generacijama je reka bila ili, sastavni deo varoši, ili je varoš bila sastavni deo reke. Najlepše fotografije su pravljene na obalama Morave, kraj njenih plićaka i vrbaka, a i brojne ljubavi su počinjale ispod njenih topola i žalosnih vrba. Pogotovo vrbe su svojim dugim povijenim granama, (maltene do šodera), skrivale prve poljupce najmlađih. Iako je reka znala povremeno da bude plahovita, a i da „pobesni“, svojim visokim vodostajem noseći sve pred sobom, uvek je sve to nadoknadila darujući najbolje plodove povrća i voća, obilnim prinosima šitarica i brojnog bilja. Ipak, najviše su je voleli i uživali na njenim plažama, mladi...

 

GVOZDENI TRSTENIČANIN (1899 - 1999), posle 25 godina – NE ZABORAVLJAMO

ts_tsgvzbisr-1_sts_tsgvzbisr-2_sProteklo je 25 godina od kako su rakete NATO-a uništile dušu trsteničkog zadužbinarstva i gradskog simbola. Sa Starim gvozdenim mostom na Moravi, ugasila su se i dva mlada života naših sugrađana - sećamo se i pamtimo. I ovog 30. aprila 2024. god. u 14:10 sati, Trsteničani će prošetati do Tumbasa, koji je nosio na svojim ramenima Stari gvozdeni most koga više nema, ali kamena „starina“ i dalje prkosi na sred Zapadne Morave njenim velikim vodama, kao što je prkosio minama oktobra 1915. i raketama iz 1999. godine. ts_tsgvzbisr-3_sts_tsgvzbisr-4_sI ovog 30. aprila, kao i 24 puta do sada, Trsteničani su tu kraj svog Tumbasa. Najbliža rodbina poginulih u raketiranju Starog gvozdenog mosta, ranjeni i povređeni od raznetih gelera i ostataka mosta, oni koji su pomagali povređenima i nosili ih, oni koje su detonacije bacale po asfaltu, njihovi Trsteničani. Tačno u 14:10, položiće cveće i upalili sveće na humke poginulih. Mladi pričaju još mlađima koji nisu nikada prelazili Starim gvozdenim mostom na drugu obalu, kako je bilo, kako je izgledao, kako je sijao bledom plavičastom bojom u prolećnom zelenilu. A ruine starih kuća, kamene kocke starine Tumbasa, stara topola od preko 140 godina preko reke, podsećaju na prošlost i opominju. – OPŠIRNO.

 

PROLEĆNA IZLOŽBA CVEĆA U CENTRU GRADA

ts_izlzbcvece24_sVeć tradicionalno svakog proleća, u centru grada se organizuje izložba cveća, rasada i opreme za cvećare i bašte. Ovaj put je bilo i domaće radinosti, umetničkih radova vrednih domaćica i izlagača, a bogami i pravog domaćeg -TRSTENIČKOG PIVA-. Lepo vreme je omogućilo da i najmlađi nacrtaju po neku šaru iz svoje mašte na pločicama kraj parka, a bilo je i gostiju iz susednih opština. Prošetali smo i mi danas do izložbe i u direktnom prenosu zabeležili lepe i mirisne trenutke, ćaskanja i druženja na ulicama Trstenika. Pogledajte šta je kamera zabeležila.

 

VREMEPLOV – Sa naših stranica, pre 10 i više godina...

ts_vrmpl_ljvk12_1Bez obzira koliko je „tamno fudbalsko nebo“ nad Trstenikom, ono nikada neće umanjiti blistavi sjaj njegovih novinarskih i fudbalskih zvezda, koje su ponikle na travnatom „Vašarištu“ kraj Morave:
Ljubomir-Ljubiša Vukadinović
..Znamo onoliko koliko pamtimo, a budućnost će nam biti onakva koliko smo spoznali svoju prošlost... ts_vrmpl_ljvk12_2 Umeo je reći „Politikin“ velikan Predrag Milojević svakome od nas gotovo lično, u vidu opomene kad počnemo da zaboravljamo, pogotovo u novim svakojakim vremenima, kada ih počnemo živeti kao jedina. Pogreši se, pa smo i mi pogrešili, i po malo se ogrešili o još jednu „Politikinu” legendu – o Ljubomira Ljubišu Vukadinovića, najvećeg sportskog novinara pod našim parčetom neba. Dostojno oduženje svom velikanu, ovog proleća obeležiće njegovi Trsteničani, koji ne daju da zaborav prekrije veliko sportsko delo svog značajnog sugrađanina. Organizovaće se turnir „fudbalskih veterana“ u Trsteniku, rodnom gradu najvećeg sportskog žurnaliste i Ribnikarovih... – Ovako je pisao 2012. god. Dobrivoje Bobi Janković (1937-2022).

 

VAŠAR NA MLADENAC – Trstenik 22. mart 2024.

ts_vasar24_sPRVI VAŠAR OVE GODINE NA MLADENAC – BAŠ k'o na VAŠARU, raznolikost i šarenilo robe, hrane, alata i tekstila, lepo vreme, velika gužva. Šta sve nema „i od bibe-ribe“ kako se kaže. Ali sve manje starih zanata i njihovih majstora, a ponajviše prodaja tekstila i drangulija. Međutim iako je post uveliko, pored roštilja (i to onog pravog iz „Leskovac“), prava gužva i navalica, oko podneva svi ogladneli. Bilo je i za one koji poste posnih kolača, medenjaka, pržene ribe, čokoladnih bombona i šećerlema. Međutim, najviše je mirisalo sa pijace, gde se na ražnjevima okretalo praseće i jagnjeće pečenje. Ali zbog preterane cene, i nije bilo uobičajne gužve kraj njih. Roštilj je svakako pobedio, bar na ovom vašaru. Većina prodavaca je dobro prošla sa zaradom, jer posle 6 meseci od poslednjeg vašara u Trsteniku, na ovom prvom u novoj godini, svakome po nešto treba i valja da se zanovi...

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi: 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE. Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks aktuelnih video materijala

ts_poplava14_sts_gmitrvoda-troveka_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1600), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima, mogu da vide stare video zapise sa naših stranica. Posebno ističemo video materijale sa velikih poplava iz perioda maj/jun 2014. godine, kada je Zapadna Morava imala svoj nezapamćeni NIVO-TROVEKA i premašila 50-ti podeok (pet metara iznad normale) na mernoj skali na Tumbasu. ts_strmost_rastanak_sOvo je posebno aktuelno, posle nedavnih gradonosnih nepogoda i velikih radova na Moravskom koridoru, pa je za sve opomena koliko treba biti na oprezu, jer kako kažu najstariji „Morava je to...“ Prvi remiks-video je omaž našem drugaru i novinaru pok. Goranu Dumanoviću. Počelo se sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011.čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

U DRUŠTVU VRGANjA

ts_vrganji22_sts_vrganja-ko-kise_sPosle mesečne suše, jun je počeo kišama i nevremenom, ali na zeljište žedno vode svaka kap je dobro došla. U okolnim šumama iznad grada, uz veliku zaparu i tople lenje sunčane zrake, u grabovim i hrastovim „parkovima“ družili smo se sa mladim vrganjima i belim pečurkama, koje su tek krenule da niču. Uz veseli cvrkut ptica, svež i čist vazduh, gde dišete punim plućima, brali smo mlade vrganje kao „samoposluzi“ (ali nama znanoj :-). Našli smo i još po nešto, da se zasladi duša pre ulaska u šumu i u samoj šumi, posle pređenih kilometara...

 

SA TRSTENIČKE KALDRME: Ulica Radoja Krstića

ts_ulradkrst22_sts_nevrgrad22_sPosle više molbi i predloga, evo i ulice Radoja Krstića. Ova ulica je jedna od najdužih u gradu, a paralelno se pruža sa ulicama Cara Dušana, Kneginje Milice i Svetog Save. Početak joj je na samoj obali Zapadne Morave, na mestu zvanom „Pojlo“ (pojilo) i nastavlja preko najgušće „načičkanih“ delova Trstenika, sve do prvog radničkog naselja u gradu, tzv. „Kolonije“. Prešli smo i taj deo sa snimcima iz vazduha, pa smo na momente sa malih visina, prosto bili u nedoumici „da li je ovo Trstenik, kojim šetamo svaki dan?“ Obećali smo da ćemo nastaviti sa snimanjem trsteničkih sokaka iz posebnih uglova i visina, evo ispunili smo i ovo obećanje. Uskoro slede novi pogledi sa naše kaldrme, iznad i između zgrada. A zabeležili smo u direktnom prenosu veliko olujno nevreme koje je zahvatilo Trstenik 6. juna 2022. oko 13:15 h, a grad je padao čitavih 20 minuta!

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Iz nacrta auto-puta Moravski koridor E-761 – PETLjA TRSTENIK

ts_e761_petljatst_sts_e761_javuvid_sPosle uvida u nacrt prostornog plana auto-puta E-761 (Moravski koridor), posetili smo mesta gde će se nalaziti buduća petlja za ulazak i izlazak sa auto-puta, gde će se premostiti zapadna Morava i auto-put preći sa desne na levu obalu reke, kako će se doći do raskrsnice na ulasku u grad kod super marketa „Roda“. Pogledaj video (klikni na sliku gore levo).
REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE u skladu sa članom 50. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09... – ...83/18, 31/19 i 37/19 - dr. zakon) i čl. 55-68. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja („Službeni glasnik RS”, broj 32/19), oglašava JAVNI UVID U NACRT PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTO-PUTA E-761 (MORAVSKI KORIDOR), DEONICA POJATE–PRELjINA.
Detaljnije; Kompletna dokumentacija, link Ministarstva građevinarstva.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja koja su tada postojala, a danas ih nema. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Zabeleženo ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku

ts_astronompodne_sDiplomirani tehnolog u penziji, naš sugrađanin Dejan Vujanić, na popločanom trgu u centru grada, je zabeležio trenutak tačne pozicije geografske širine i dužine tačke, na kojoj se nalazi ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku, koje se razlikuje od podneva na satu u koji gledamo. Pošto 21. meridijan, predstavlja osu simetrije republike Srbije i prolazi maltene kroz centar grada (250 m od samog centra), pravcem preko Vasinog placa i dvorišta Čajkine škole, na osnovu njegovog položaja, Dejan Vujanić, inače član Srpskog geografskog društva, je obeležio sve važne geografske podatke na trgu, koje su karakteristične za Trstenik i njegov položaj na planeti Zemlji. Veliki rad i trud sa brojnim merenjima, ostao je zabeležen na našim snimcima. Nadamo se da će se sve to zaštititi i sačuvati...

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića (1939-2014), kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).


 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana