Ћирилица
Latinica
ts_24mil_tst_s

 

(10. jul 2010. – 15. jul 2019.)
24,699.400 pregleda

Nedelja, 25. avgust 2019.

 

ts_registryoutube_s

Od 5. avgusta 2019. upisan 800-ti
SUBSCRIB (pratilac) na
trsteničani on YouTube!
Hvala svima što nam verujete.

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_tst_18-41_glvstr_s

Kompletna knjiga (900 strana), Stanka Bzenića: „Trstenik na Moravi (1918-1941)“. (Klikni na sliku iznad i čitaj;
pdf format, 40,1 MB.)

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Ko želi da je stalno u pravu, mora često da menja mišljenje.  

 

FUDBAL sezona 2019/20

OKRUG ZONA-ZAPAD 2016/17 – deo

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA – Seniorke

 

RUKOMETAŠI ŠAMPIONI – Opširnije

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA – Opširnije

 

KOŠARKA – ŽENSKA liga

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

MOTOBAJK – 9. SKUP, Trstenik 2019

ts_motobajk19_9_strts_motobajk19_9_strI ove godine se u našem gradu okupljaju ljubitelji motora, čopera i drugih „dvotočkaša“, na svom druženju i predstavljanju svojih starih i najnovijih motora. U organizaciji Opštine Trstenik i trsteničkih bajkera „Stari jahači“,očekuje se kao i prethodnih godina preko 100 moćnih „mahina“ i gostiju iz cele Srbije, bajkera iz okruženja, ali i obožavalaca dobre rok i hard-rok muzike. Okupljanje jezakazano za petak 23. avgust od popodnevnihsati na Gradskoj plaži na Zapadnoj Moravi, a glavni sadržaji su u subotu 24. avgusta, kao i veliki rok koncert. Pratićemo i ovu manifestaciju, budite uz nas.

 

POČEKOVINA – Drugi sabor frule i pesme, 25. avgust 2019.

ts_saborfrule19_sU srcu Opštine Trstenik, na putu između najlepših srpskih manastira Veluća i Ljubostinje, na mestu gde je po legendi i sam knez Lazar „počekao“, nalazi se selo Počekovina. Na izgled tipično moravsko selo na obalama Zapadne Morave, već drugu godinu 25. avgusta (nedelja) 2019. organizuje lepu i zanimljivu manifestaciju pod nazivom Moravski sabor frule, pesme i igre. Manifestacija Moravski sabor frule pruža jedinstvenu priliku da se vratite u neka stara i zaboravljena vremena, uživate u starim običajima, nošnjama, jelima i pravoj izvornoj muzici. Uz domaća vina i rakiju uz zvuke moravske frule, doživećete i osetiti beskrajnu pozitivnu energiju ovdašnjeg naroda. Moravski sabor frule, pesme i igre se organizuje u ambijentu jedne od najstarijih i retko sačuvanih kuća moravskog stila u selu Počekovina, kod popularnog „Veselog podruma“ i 300 godina starog duda. U Počekovini se okuplja veliki broj kulturno-umetničkih i pevačkih društava, pesnika i muzičkih škola, dok je vrhunac samog sabora takmičenje najboljih frulaša iz cele Srbije. Sve ovo je propraćeno starim i zaboravljenim dečjim igrama za najmlađe i tradicionalnim jelima i poslasticama. DOBRODOŠLI!
– Organizatori: Udruženje „Moravski koreni“ i Turistička organizacija Opštine Trstenik.

 

TRSTENIK – DANI NA MORAVI 2019

ts_namoravi19_plivmarat_sts_namoravi19_najcamdzija_s– Najzanimljiviji dan na Moravi ove godine. Prepuna gradska plaža, sve je vrilo što od naroda, dima, vatre ispod kotlića, a bogme i od žara pod ražnjevima i u roštiljima. U najatraktivnijoj disciplini spremanju riblje čorbe konkurisalo je 37 majstora kuvanja. Pobedio je kotlić sa šifrom 26 – majstori „DENI i komarci“, drugi su bili kuvari „DIONIS-a“ sa šifrom 3, a treći šifra 20 i majstori „Javnog preduzeća za uređenje gradskog zemljišta“. U drugoj disciplini dana, u vožnji moravskih ts_namoravi19_najcorba_sčamaca dereglija motkom, učestvovala su SAMO DVA takmičara. Svog drugara, nadvisio je Uroš Milunović iz Trstenika. Najteža disciplina je bila plivački maraton niz Moravu od Željkitske reke do Gradske plaže u dužini od preko 1800 metara. Pobedila su dva mlada momka od 17 godina i veteran gost iz Rusije. Prvi je stigao na cilj Lazar Krstić iz Kruševca, član plivačkog kluba „Rasina“, inače već osvajač više prvih mesta na plivačkim maratonima u Srbiji. Drugi je bio naš Trsteničanin Luka Trajković takođe član plivačkog kluba „Rasina“, a treći bio gost iz daleke Rusije veteran u plivačkim maratonima, Rednjik Igor Simjonovič. Učestvovalo je 16 plivača a deonicu od 1800 metara je preplivala i jedna učiteljica sa mlađanim sinom. Naravno za sve one koji nisu bili u mogućnosti da budu u Trsteniku, ništa nisu propustili, jer će biti na pravom mestu na portalu trstenicani.rs ili u reportažama trsteničani na YouTube.

 

Iz nacrta auto-puta Moravski koridor E-761 – PETLjA TRSTENIK

ts_e761_petljatst_sts_e761_javuvid_sPosle uvida u nacrt prostornog plana auto-puta E-761 (Moravski koridor), posetili smo mesta gde će se nalaziti buduća petlja za ulazak i izlazak sa auto-puta, gde će se premostiti zapadna Morava i auto-put preći sa desne na levu obalu reke, kako će se doći do raskrsnice na ulasku u grad kod super marketa „Roda“. Pogledaj video (klikni na sliku gore levo).
REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE u skladu sa članom 50. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09... – ...83/18, 31/19 i 37/19 - dr. zakon) i čl. 55-68. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja („Službeni glasnik RS”, broj 32/19), oglašava JAVNI UVID U NACRT PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTO-PUTA E-761 (MORAVSKI KORIDOR), DEONICA POJATE–PRELjINA.
Detaljnije; Kompletna dokumentacija, link Ministarstva građevinarstva.

 

NEVREME – ukratko

ts_nevreme_2avg19_sU petak 2. avgusta, od 18-18:30 h, preko Trstenika je protutnjalo veliko nevreme praćeno obilnom kišom, grmljavinom i jačim vetrom. Pala je velika količina vode u kratkom vremenu, da su šahtovi za odvod kišnice u trenutku bili zatrpani opalim lišćem, a po ulicama su tekli pravi potoci vode, koji su ulazili u podrume kroz prozore i lošu izolaciju temelja. Mnogi šahtovi oko parkirališta između sporednih ulica koji nisu čišćeni godinama, su u pojedinim delovima grada stvorili prava mala jezera. Pojedino drveće i mnoge sasušene grane padali su kao slamke po ulicama i trotoarima na sreću, bez težih posledica. Stare topole i vrbe, od preko 50 godina, popucale su i prelomile se jer su u srži bile potpuno trule...

 

Radio Trstenik – STARUDIJE, emisija iz istorije Rock n' Roll-a, za dobar dan

ts_radiotst_starudije_rock_sPukim slučajem, jedna obična „sedeljka“ u restoranu na vrhu trsteničke „Kule“… Kolege Igor Stefanović i Dragan Bokan, januara 2005. godine, na Igorov predlog dogovorili su se da Radio Trstenik dobije tzv. kratku muzičku formu iz domena evergrina. Radno su je nazvali „Starudija“, a taj naziv, kao i sama emisija, ostao je baš takav, jednostavno – „Starudija“ sa podnaslovom „krckanje, puckanje, preskakanje sa starih ploča“... I tako, početkom aprila te 2005. godine, na talasima Radio Trstenika, premijerno u 10:30 h i reprizno u 16:30 h, svakodnevno, krenulo je emitovanje te popularne kratke i rado slušane muzičke forme i potrajalo punih osam godina, sve do 31. januara 2013. Petnaestominutna „Starudija“ doživela je oko 2500 premijernih izdanja. Šteta što ih ne slušamo i danas, ali Trsteničani te emisije ne zaboravljaju! Slušajte i raspoložite se...

 

Na sajtu Trsteničani najpopularnije u julu 2019.

ts_stat19-6_sU julu 2019. godine naš sajt je zabeležio 261,275 klikova (gledanja, čitanja, preuzimanja...), a sve to je realizovano sa 16.888 vaših poseta, koje je ostvarilo 3,897 internet posetilaca, uz pregledanih 49,554 stranica. U julu najposećenije su bile stranice o statistici, stranice ts-kaldrme radio tst, spomenari, turističke stranice, stranice sporta. Najveći broj video pregleda u proteklom mesecu je o Visećem mostu, 28. regati do Dunava i naročito pogledano hiljade puta reportaže sa hodočašća na Ostrog i Hilandar. Rekorder po čitanju za mesec jul je knjiga „Fudbal u kraljevini Jugoslaviji“, sa preko 3200 čitanja. U julu je zabeležen promet od samo 88 GB video i foto materijala, a najbrojnije posete su bile iz Nemačke, kao i poste iz Kanade, Irske, Češke, Rusije i Slovačke. Sve detalje možete pogledati ako pratite statistiku sajta na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

Pečurkama i prirodi u pohode

ts_pecurke19_s Izuzetno vlažno vreme sa velikom sparinom i čestim kišama, pogoduje jedino određenim vrstama pečuraka. Evo skoro ceo jun mesec je pun pljuskova, vrelih dana sa preko 30 °C, pa i nepogoda. Baš zato okolne šume su pune pečuraka, jer im pogoduju tople noći kada pečurke naviše rastu, probijajući se kroz napadalo lišće. Prošetali smo šumama oko manastira Ljubostinje u rana jutra ovih sparnih dana i uverili se da pečuraka posle dve-tri godine zatišja, sada ima skoro na svim proplancima. Posebno su nas obradovale šume sa vrganjima (jedna od najkvalitetnijih pečuraka), kako u grabovim tako i u hrastovim šumarcima. Dok se šeta i odmaraju oči i pluća u svežem vazduhu i zelenilu lišća, pesme ptica opuštaju i misli i telo. Međutim još neko je poranio u berbu, retki primerci „živuljki“ koje takođe uživaju u pečurkama i glodarima...

 

Viseći most – Deo XXII: Namontirana pokretna platforma

ts_vismost19_pokrtpltf_sts_vismost19_test_sMonteri Boris Bogojević i Goran Mirković iz „ORTOPEDIJE-Novi život“ Beograd, su pustili u rad posle dva dana rada, pokretnu platformu za osobe sa invaliditetom i slabo pokretne osobe. Ovom platformom, svi koji vole reku, prirodu i lepe predele će moći da dođu na šetalište Visećeg mosta u Trsteniku i uživaju u čarima moravskih obala sa visine od preko 15 metara. Viseći most u Trsteniku je dobio svoje ime. Glavni projektant i konstruktor mosta Miloš Janošević ga je nazvao „Trojstvo“. Jer, čine ga tri glavne čelične cevi, u gradu je gde je crkva Svete Trojice i slava grada Trstenika je Sveta Trojica. Pa kako kaže: „Ako Englezi imaju Triniti koledž, Trstenik i ova prelepa reka će imati Triniti-bridž, tako će ga sigurno zvati mlađi naraštaji...“ Kako smo od inženjera Janoševića saznali, trstenički viseći most je prošao testove opterećenja, a sve deformacije i sile su bile u projektovanim tolerancijama, kako pri opterećenju, tako i posle rasterećenja. Sve sile, ugibi i naponi su se po uklanjanju tereta vratili na nulu i normalu. Tako da su se stekli svi uslovi da viseći most od Ministarstava dobije vrlo brzo upotrebnu dozvolu. Glavna merenja i ispitivanja su izvršili inženjeri i monteri iz Instituta za metale Srbije.

 

Trsteničke novine TRIBINA (1968-2018) – zabeleženo pre 50 godina

ts_tribina18_23mart_sts_tribina18_23mart_s2Tačno 23. aprila pre 50 godina, izašle su nove stranice popularnih trsteničkih novina koje su se delile besplatno po kolektivima i preduzećima. Na ulici ih je delio popularni opštinski kurir čika „Džoni“ rečima ...Nova TREBINAaaa... I čitalo se. Najviše stranice iz sporta i stranice kultirnih dešavanja sa tekstovima i pesmicama iz osnovnih škola. Normalno u to vreme najveći kolektiv u gradu IHP „Prva petoletka“ je imao svoj časopis koji se zvao „Petoletka“. Zato u ovom broju Tribine, iako je izašla na 20-o godišnjicu osnivanja „Prve petoletke“, taj dan nije ni pomenut!? No te godine (1968.) se mnogi bivši radnici sećaju da je bila jedna od najtežih po samu fabriku. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih stranica, da vas podsetimo na ta davna, ali danas po mnogo čemu, vrlo slična vremena u Trsteniku. Pogledajte 4 stranice Tribine u digitalnom pdf formatu.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja из тих времена. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića (1939-2014), kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana