Ћирилица
Latinica
ts_logo_lat

 

(10. jul 2010. – 15. januar 2018.)
19,596.891 poseta

Ponedeljak, 22. januar 2018.

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Život prolazi, a mi ne znamo šta bismo s njim. Mrzi nas ili ne umemo da živimo. Najradije bismo ga ustupili nekom drugom i uživali gledajući kako je lep naš život kad ga drugi žive.  

 

FUDBAL–SLG ISTOK 2017/18 jes. deo
Trstenik, 25. novembar 2017. Kolo 15.
FK Trstenik PPT – FK Jedinstvo (B) 0:0

OKRUG Zona-ZAPAD 2016/17 prlć. deo
Počekovina, nedelja 4. jun 2017.
FK Poljoprivrednik – FK Sloga (Ć) 4:1

Proleće 2016. TOP-10 golova

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

TS NAJ-GOL

FUDBAL – Omladinci i Pioniri
PRVENSTVO sezona 2017/18.

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA-Seniorke DRUGA LIGA-Zapad
(prvenstvo 2017/18. Kolo 3.
OK Trstenik – OK Novi Pazar 3:2

 

RUKOMET-PRVA M LIGA ZAPAD 2017/18
Trstenik 2. decembar 2017. kolo 10.
Prva petoletka – Sjenica 44:22

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA-PRVA REGIONALNA LIGA
ZAPAD 2017/18. – Kolo 12.

Trstenik 16. decembar 2017.
Prva petoletka – Jagodina 89:88

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

Bogojavljenje – 5. (zanovljeno) plivanje za Časni krst uz novu video galeriju

ts_newtstgal_sts_bogojav18_dji4pro_sI ovog 19. januara na Bogojavljenje, crkvena opština Trstenik pri hramu Svete Trojice, organizovala je 5. (zanovljeno) plivanje za Časni krst na Gradskoj plaži. Ova u Trsteniku duga tradicija, još od 20-ih godina prošlog veka je posle Drugog svetskog rata čak bila i zabranjena, međutim nastavljena je evo 5. put po redu u XXI veku. Neposredno pred samo plivanje, časni oci sa starešinom protojerejom Marjanom Vujovićem, osveštali su moravsku vodu i blagoslovili odvažne trsteničke plivače. Prijavljeno je i plivalo 30 najodvažnijih. Najstariji je bio Miroslav Arsić iz Trstenika (65 godina), ts_newtstgal_sts_bogojav17_remix18_sa namlađi Andrija Karadžić iz D. Crnišave (14 godina). Do Časnog krsta je prvi doplivao Marko Milićević, koji je i prošle godine bio slavljenik. Ovu lepu manifestaciju je pratilo oko 1000 posetilaca. Prvi film je kompletna reportaža sa Bogojavljenja u kojoj ćete videti ekskluzivno i prvo živopisanje freskama našeg hrama Svete Trijice, veliko interesovanje za Bogojavljensku vodicu, kompletno plivanje za časni krst sa novim detaljima i mnogo toga još. Ujedno predstavljamo i plivanje za Časni krst iz sasvim nove perspektive...
– Trsteničani su dočekali srpsku pravoslavnu Novu godinu-2018. uz dobru žurku i svirku, sa OK-BENDOM. U samom centru grada, okupilo se oko 2000, većinom mladih žitelja Trstenika,koji su noć proveli veselo i uz dobru igru i vatromet, dočekavši srpsku pravoslavnu Novu godinu. Izdvojili smo deo sa tog veselja za posetioce sajta. – TS-VIDEO.

 

USPOMENE – na nekadašnja prava trstenička druženja

ts_uspomene_s1ts_uspomene_s2Iz naše kolekcije starih fotografija „TS-Spomenari“, izdvojili smo dve fotografije koje podsećaju na nekadašnja trstenička druženja i okupljanja, ne samo radi praznovanja. Zahvaljujujemo na ljubaznosti starim Trsteničanima, Dobrili Milinković (supruga pok. Miroljuba Milinkovića-Keresa) i najpoznatijem trsteničkom klarinetisti Petru Jovanoviću, na ustupljenim fotografijama, koje odslikavaju period u kome su zabeležene. Prva, (gore-levo) je snimljena februara 1958. godine, a na poleđini je rukom pedantnog trsteničkog šahiste „Keresa“ sve zapisano. Druga fotografija, (gore-desno) je iz sedamdesetih godina prošlog veka i mnoge osobe poznajemo, ali nekih se treba i podsetiti. U svakom slučaju zabeležena su druženja Ttrsteničana iz dva potpuno različita vremenska perioda, a takvih druženja, na žalost više gotovo i da nema.

 

BADNjI DAN i badnjačko veče sa vatrometom u Trsteniku

ts_badnjdan18_sNajsrećniji praznik, rođenje Hristovo, za sve vernike je otpočeo odlaskom u crkvu Svete Trojice u Trsteniku na Badnji dan, kada se nosi (ili uzima) badnjak i osveštava na velikoj vatri u porti hrama. Tokom celog Badnjeg dana porodice, mladi i stari, su danas dolazili do crkve, bili na svečanoj Liturgiji i čekali da vide i pozdrave veliki vatromet na kraju dana. Ove godine je broj posetilaca u porti bio zaista veliki, s' obzirom da je i vreme bilo prijatno (temperatura oko 10-12 °C. Brojni studenti, Trsteničani iz dijaspore, sa svojim gostima i domaćinima su uživali u ovoj lepoj svečanosti, nastavljajući bdenije do trenutka Hristovog rođenja. – TS-galerija5.

 

NAJLEPŠA SLIKA IZ TRSTENIKA – dar „Radoja“ visoko letača

ts_pognatst_sts_krtokend_sPogled na grad i okolinu kako ga vide oči golubova, koji su stalno iznad naših ulica. Trstenički golub visoko letač „Radoje“, vam daruje prelepe slike naših ulica, reke i obala, koje niste do sada nikada mogli videti. Gledajući ove snimke Trstenika, sada s' ponosom možemo reći na kraju 2017. ono isto što su naši stari izlili u vrelom mesingu 1926. godine na najvećem zvonu naše crkve: Svom otačestvu, građani trstenički! – TS-galerija5.

 

Pogled sa visina - Kružni tok na državnom putu I-b Br. 23 kod Trstenika

Završeni su radovi i pušten je u saobraćaj Kružni tok na ukrsnom mestu državnog puta Br. 23 I-b i Dositejeve ulice u Trsteniku. Pratili smo izvođenje radova i družili se sa radnicima i na mrazu i na suncu. Ovaj snimak poklanjamo celoj ekipi Kruševac puta, sa željom da nam dođu i u Novoj godini i urade još jedan kružni tok na veoma opasnoj raskrsnici - zapadni ulazak u Trstenik. Ovim videom ih pozdravlja trstenički visoko letač „Radoje“, koji ih je nadgledao sa visina i pratio sam tok izgradnje kopletnog kružnog toka do puštanja usaobraćaj, krajem decembra 2017. Opširnije.

 

Trsteničani – zanimljivosti i rekord od 404.477 pregleda na sajtu

ts_stat17_sU decembru, naš sajt je zabeležio 404.477 klika (gledanja, čitanja, preuzimanja...) i to je apsolutni rekord u poslednjih nekoliko godina; a sve to je ostvareno uz 10.350 vaših poseta i pregledanih 184.791 stranice. I ovog meseca najposećenije stranice su bile o sportu, prate se naše statistike, najviše se gledaju video galerije sa reportažama. Rekorderi po čitanju su knjige i tekstovi (.pdf format), knjiga o pčelarstvu, iz nauke (Zagađivanje voda), o pregledima sa Savremene srpske proze. U decembru je najviše pregledana (sa 163 servera 2443 puta) knjiga Ljubinka Čabrovića o pčelarstvu, a najgledaniji su video klipovi: o kružnom toku, iz košarke i sa turnira u malom fudbalu. U decembru je zabeležen i promet od 268,55 GB video i foto materijala na našem sajtu, a posete su zabeležene iz svih krajeva sveta. Najviše nas pratite sa servera iz Nemačke, Češke, Francuske, Rusije, Kine i Brazila... Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju, savetima i novim idejama za stranice sajta i njihovim sadržajima. Uverite se i sami, pratite našu statistiku na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

Trstenik - proglašeni najbolji u sportu i uručena specijalna priznanja

Opština Trstenik svake godine, krajem decembra meseca, uručuje specijalna priznanja najuspešnijim pojedincima i klubovima u sportu za proteklu godinu; Opširnije.

 

Završen turnir u malom fudbalu – pobednik ekipa „BELIMI-Taksi“

Na Novogodišnjem, veoma uspelom turniru u malom fudbalu Trstenik-2017, pobedila je ekipa „BELIMI-Taksi“ iz Trstenika. Juniori oduševili evrogolom, uz gromki aplauz; Opširnije.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik SRB: Feeder Fishing - Fider ribolov na obali Zapadne Morave

ts_fider17_sarsic_sRibolov mrene i skobalja FIDER tehnikom, u najboljem svetlu nam je predstavio mladi majstor fider ribolova, Stefan Arsić iz Kraljeva reprezentativac Srbije, sa svojim prijateljima na trsteničkoj obali Zapadne Morave. Reprezentacija Srbije je na VII Svetskom prvenstvu u fider ribolovu, koje je održano 24/25. juna 2017. godine na reci Raia (kod mesta Cabacao) u Portugalu, osvojila 3. mesto iza Italije i Rumunije. Našu zemlju su predstavljali, takmičari: Dušan Veljković, Stefan Arsić, Miloš Pavličević, Saša Milković, Nenad Stanišić, Saša Cuckić, selektor Nedeljko Stupar, trener Nenad Kostadinović; evo šta smo vam izdvojili sa obale ispod nakadašnje stare „Ledare“; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, ts_btop_2kako su izgledali delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja koja su tada postojala, a danas ih nema.
Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda, sećamo se. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića...
– Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Trsteničani – zanimljivosti i rekordi sa sajta

ts_stat17_sU novembru, naš sajt je zabeležio 290456 klika (gledanja, čitanja, preuzimanja...) uz 10177 poseta. I ovog meseca najposećenije stranice su bile o sportu , prate se naše statistike, najviše se gledaju video galerije sa našim reportažama. Posebno nas raduje, što se dosta čitaju tekstovi (.pdf format), i ovog meseca o pčelarstvu, iz nauke (Zagađivanje voda), o pregledima sa Savremene srpske proze. U novembru je najviše pregledana (965 puta) knjiga Ljubinka Čabrovića o pčelarstvu, a najgledaniji su video klipovi: koš 8 desetinki pre kraja, (50/662 sajt + 740 YouTube), fider lov mrene (61/517 + 790 YouTube) i kružni tok (76/272 + 340 YouTube). U novembru je zabeležen i promet od 252,34 GB video i foto materijala na našem sajtu, a posete su zabeležene iz svih krajeva sveta. Posebno ističemo veliki boj gledanja sa servera iz Nemačke, Češke, Švajcarske, Kine i Brazila... U novembru ste pratili i podsećali se dana iz prošlosti grada i njegovih žitelja, posebno prelistavajući stranice i filmove o Starim kućama, mostu, Danu oslobođenja Trstenika, Narodnom univerzitetu, Muzeju. Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju, savetima o novim idejama i sadržajima koje nam upućujete. Uverite se i sami, pratite našu statistiku na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića, kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana